seguretat

Consells per evitar delictes contra la gent gran

Vuit recomanacions per no caure en mans de lladres i estafadors

vvargas11518174 barcelona 7 10 2009    ancianos para reportaje sobre la depr170603142314

vvargas11518174 barcelona 7 10 2009 ancianos para reportaje sobre la depr170603142314 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts

1. No retirar tota la pensió de cop. Els lladres saben quins dies l’Estat la ingressa i en aquest interval s’acosten a les oficines bancàries a la recerca de gent gran. El que és ideal és retirar-la a poc a poc, minimitzant així l’efectiu que es porta a la butxaca al tornar al carrer. 

2. No anar sols al banc. Sempre que sigui possible, el que és ideal és que cap persona gran vagi en solitari a retirar diners en efectiu. En el trajecte de tornada al domicili augmenten les possibilitats de ser sorpresos per carteristes. Convé demanar a algun familiar que els acompanyi. 

3. Entrar en una cafeteria. Si es detecta que algú l’està seguint és preferible detenir la marxa i buscar un lloc freqüentat on serà més fàcil demanar auxili. També convé desconfiar de persones desconegudes que s’ofereixin a fer-li companyia de camí cap a casa. 

4. Portar la bossa encreuada i ben tancada. Els cadeners solen escollir víctimes que porten la bossa penjada d’un braç. Així, poden acostar-s’hi per darrere i agafar-la d’una estrebada. Si la corretja travessa el pit, i la bossa està ben tancada, disminueixen les possibilitats de ser atacat. 

5. No pagar mai en efectiu a un revisor. Les factures de les revisions i reparacions de gas, llum o aigua s’inclouen en el pagament domiciliat a través del banc. Per això no s’ha de donar cap dada personal perquè la companyia ja les té. La inspecció obligatòria es passa cada cinc anys. 

6. Demanar ajuda a un familiar. Per rebre la visita d’un revisor, el que és ideal és que la persona gran estigui acompanyada d’un familiar. Si no hi ha cap parent a qui recórrer, una opció efectiva pot ser la d’avisar un veí de confiança. Aquest reforç resulta dissuasori per a l’estafador.

Notícies relacionades

7. Trucar al 112. Davant de qualsevol dubte, marcar el telèfon d’emergències i explicar què passa. També està disponible el 012. En els dos serveis els professionals que atenguin la trucada ajudaran a aclarir si el temor detectat és procedent o no i aconsellaran com actuar si fa falta. 

8. No renyar la víctima. Aquest consell va dirigit als familiars. Una reacció que s’ha demostrat contraproduent és la de renyar els parents de més edat quan expliquen que els han enredat. Això provoca que en el futur optin per ocultar que han patit un altre atac.