FRAU HOTELER

Desarticulada la banda de l''estafa de la diarrea' a Mallorca

La Guàrdia Civil deté set britànics acusats d'ajudar a presentar les falses denúncies per intoxicació

zentauroepp26680440 young british tourists pose with an inflatable penis as they170907124549

zentauroepp26680440 young british tourists pose with an inflatable penis as they170907124549 / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha detingut set persones i dona per desarticulada la trama que podria haver estafat uns 60 milions d'euros des del 2014 mitjançant reclamacions per falses intoxicacions alimentàries en la que es coneix com l''estafa de la diarrea'. 

El grup, compost per persones de nacionalitat britànica, convencia i ajudava turistes a presentar falses reclamacions davant els turoperadors per suposada intoxicació als hotels que havien contractat. A canvi només se'ls demanava per provar-ho el rebut d'algun fàrmac antidiarreic i els turistes exigien la devolució del cost del seu viatge als hotelers.

El jutjat d'instrucció 2 de Palma ha assumit la investigació derivada de l'operació Claims, que el cap de la Guàrdia Civil balear, Jaime Barceló, creu que tindrà repercussions al Regne Unit, on existeix un entramat responsable de la gestió de les reclamacions.

La trama, que utilitzava diversos 'agents comercials' a les portes dels hotels, oferia als turistes tramitar-los les denúncies fraudulentes a canvi d'una part de la indemnització que obtinguessin. I els indicaven la mecànica per documentar la seva reclamació a canvi d'una part de la indemnització.

50 milions

Els investigadors estimen que la trama podria haver estafat als hotelers de Balears uns 50 milions però que, com que també actuava en altres zones turístiques espanyoles, la suma total podria sumar altres 10 milions d'euros en reclamacions presents i futures.

En l'operació policial han participat la Guàrdia Civil, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i el govern britànic, l'ambaixador a Espanya del qual, Simon Manley, va visitar l'illa a l'abril per abordar el tema.

Al Regne Unit les autoritats han realitzat una campanya advertint als turistes que podrien cometre un delicte si denunciaven intoxicacions alimentàries falses i ha iniciat un procés per modificar la normativa britànica de consum que facilita aquest frau.

Tres anys per reclamar

La patronal hotelera havia detectat l'increment de les reclamacions per intoxicacions en hotels per part de turistes britànics el 2014, després de l'entrada en vigor d'un canvi de la normativa d'arbitratge de consum al Regne Unit.

Al 2015, segons les dades facilitades per la delegada del Govern, 160 turistes britànics van interposar demandes per haver emmalaltit degut a menjar en mal estat durant les seves vacances a Mallorca i van exigir un total de 3 milions de lliures com a compensació. A l'any següent es van formalitzar gairebé 400 reclamacions que sumaven 8 milions de lliures.

Alguns turistes ja han sigut multats quan s'han desestimat les seves demandes al Regne Unit

Notícies relacionades

Aquests 11 milions de lliures (uns 12 milions d'euros al canvi actual) són part dels al voltant de 50 milions d'euros als quals la patronal hotelera calcula que ascendeixen totes les reclamacions que s'han començat a tramitar, ja que el termini per a la seva presentació és de tres anys des de la presumpta intoxicació.

El coronel Barceló ha insistit que la instrucció es troba sota secret de sumari i que "el verdader treball comença amb la investigació judicial", però també ha subratllat que no hi ha constància que cap altra organització hagi participat en el negoci delictiu del qual han sigut víctimes "molts" hotelers en els últims anys.