AVÍS DEL VATICÀ

Les hòsties sense gens de gluten són matèria invàlida per a l'eucaristia

"Han de ser preparades per persones que no només es distingeixin per la seva honestedat, sinó que a més siguin expertes", diu la Santa Seu

francisco

francisco

2
Es llegeix en minuts

La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments ha enviat una carta circular als bisbes sobre el pa i el vi per a l'eucaristia, en què recorda que les hòsties sense gens de gluten són matèria invàlida per a l'eucaristia.

Per encàrrec del papa Francesc, el document exhorta "a vigilar sobre la qualitat del pa i del vi destinats a l'eucaristia i, per tant, a aquells que els preparen" i, reiterant les disposicions vigents, suggereix algunes indicacions pràctiques.

"Les hòsties sense gens de gluten són matèria invàlida per a l'eucaristia. Són matèria vàlida les hòsties amb la mínima quantitat de gluten necessària per obtenir la panificació sense afegir-hi substàncies estranyes ni recórrer a procediments que desnaturalitzin el pa", assenyala en relació amb les normes respecte a les persones que, per diversos i greus motius, no poden prendre pa preparat normalment o vi normalment fermentat.

Així, també assenyala que és matèria vàlida per a l'eucaristia el most, això és, el suc de raïm fresc o conservat, la fermentació del qual hagi sigut suspesa per mitjà de procediments que no alterin la seva naturalesa (per exemple, la congelació).

Igualment, apunta que la matèria eucarística preparada amb organismes genèticament modificats pot ser considerada matèria vàlida, alhora que afegeix que "els que preparen el pa i produeixen el vi per a la celebració han de ser conscients que la seva obra està orientada al sacrifici eucarístic i això demana la seva honestedat, responsabilitat i competència*.

Després de recordar sobretot que "el pa que s'utilitza en el sant sacrifici de l'eucaristia ha de ser àzim, només de blat i fet recentment, perquè no hi hagi cap perill que es corrompi", s'assenyala que "és un abús greu introduir, en la fabricació del pa per a l'eucaristia, altres substàncies, com fruites, sucre o mel". "És clar que les hòsties han de ser preparades per persones que no només es distingeixin per la seva honestedat, sinó que a més siguin expertes en l'elaboració i disposin dels instruments adequats", afegeix.

EL VI, QUE NO ES PIQUI

La carta també recorda que "el vi que s'utilitza en la celebració del sant sacrifici eucarístic ha de ser natural, del fruit de la vinya, pur i sense corrompre, sense barreja de substàncies estranyes. [...] "S'ha d'anar molt amb compte que el vi destinat a l'eucaristia es conservi en perfecte estat i no es piqui", afegeix, alhora que subratlla que "està totalment prohibit utilitzar un vi del qual es té dubte pel que fa al seu caràcter genuí o a la seva procedència".

Notícies relacionades

Per un altre costat, el document posa de manifest que mentre que fins ara, en general, algunes comunitats religioses s'ocupaven de preparar el pa i el vi per celebrar l'eucaristia, avui també es venen als supermercats, en altres negocis i a través d'internet. Per això, el dicasteri suggereix, "per no deixar dubtes sobre la validesa de la matèria eucarística", que els ordinaris donin indicacions al respecte, per exemple, garantint la matèria eucarística mitjançant certificats apropiats.

La carta està datada el 15 de juny del 2017, Solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Crist, i està firmada pel cardenal Robert Sarah i per l'arquebisbe Arthur Roche, prefecte i secretari, respectivament, de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments.