LA REFORMA D'UNS ESTUDIS QÜESTIONATS

Umberto Eco en la nova 'selectivitat' dels mestres

Un text de l'autor italià estrena les proves d'aptitud per accedir als graus de Magisteri

3.000 joves opten a ocupar una de les 2.700 places que ofereixen les facultats d'Educació

lpedragosa38926548 magisterio170617161925

lpedragosa38926548 magisterio170617161925 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Més acalorats que nerviosos, els prop de 3.000 joves catalans que el curs que ve aspiren a estudiar Magisteri es van enfrontar ahir a les proves d’aptitud personal (PAP), un examen en què se’ls avaluen les habilitats lingüístiques, matemàtiques, lògiques i de pensament crític. La prova, que forma part de les mesures previstes per la Generalitat i les universitats per millorar la formació dels mestres a Catalunya, condicionarà l’accés als estudis universitaris d’Educació Infantil i Educació Primària i substitueix l’exigència, aplicada des del 2014, d’obtenir una nota mitjana de 5 en els exàmens de Llengua Catalana i de Llengua Castellana de la selectivitat.

«Aquest és un primer pas, i volem que sigui sostenible i fàcil d’avaluar. Més endavant ja estudiarem la possibilitat d’introduir-hi entrevistes personals o altres mecanismes que serveixin per determinar millor els perfils dels futurs alumnes», va avançar Josep Maria Cornadó, coordinador de les PAP a Catalunya. L’objectiu és trobar la fórmula per saber si a més a més d’uns coneixements bàsics, els aspirants a docents són també persones empàtiques, amb capacitat de lideratge i habilitats per tractar amb nens.

A les proves estaven inscrites 2.920 persones que opten a les poc més de 2.700 places que ofereixen les nou universitats que imparteixen aquests estudis. Alguns centres es van mostrar preocupats perquè si l’índex de suspesos és gaire alt, es quedaran sense cobrir totes les seves vacants. Als alumnes els preocupa just al contrari: ser una de les gairebé 200 persones que no hi podran entrar.

Notícies relacionades

«Al final ha sigut bastant més fàcil que la selectivitat», va comentar l’Abril, una noia de Vilafranca del Penedès que vol estudiar Educació Infantil i que acabava de completar la prova lingüística i de pensament crític. «Hem hagut de corregir les faltes d’un text i redactar unes línies a partir d’un fragment d’Umberto Eco en què es parlava d’Homer, Kant, Hume i sant Agustí», va afegir la Mireia, que aspira a anar a la UB.

Una mica més de respecte va fer la segona prova de la jornada, la de Matemàtiques i Lògica, sobretot perquè hi havia aspirants que no tocaven els números des que van fer quart de l’ESO. «Nosaltres estem tranquil·les, perquè hem fet els batxillerats social i científic i hem fet ‘Mates’ fins a aquest any, però ja ens han comentat que es tracta més aviat d’aplicar-hi sentit comú», van explicar la Marina, la Núria i la Maria, que esperaven pacients l’inici de l’examen.