La màfia dels mòbils 'frankenstein'

Auriculars, altaveus i mòbils falsos es munten en tallers clandestins amb peces d'altres procedències

Augmenten els enganys a propietaris de telèfons robats per aconseguir l'IMEI del terminal

zentauroepp28878201 hospitalet 02 03 2015 barcelona mobile world congress en fir170423190009

zentauroepp28878201 hospitalet 02 03 2015 barcelona mobile world congress en fir170423190009

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Els cossos policials han desmantellat els últims anys diversos tallers clandestins sobretot a l’àrea de Barcelona i Madrid, però també a Lleida i Tarragona, on s’acoblaven mòbils falsos amb peces importades il·legalment o material robat. Són els 'frankenstein', telèfons coneguts però actualitzats com a nous amb carcasses falses i fins i tot capses que simulen l’original però que són creats expressament per ser venuts. La majoria dels fraus són a través d’internet per l’anonimat de la transacció on line i l’enviament posterior.

Els mòbils robats s’acostumen a recol·locar venent-los una altra vegada, amb un nou IMEI (el número de sèrie identificador únic del telèfon). Per aconseguir aquest número, els delinqüents recorren a diversos trucs, sobretot en els iPhone, que tenen eines perquè l’usuari pugui desac-

tivar el mòbil a distància i bloquejar tant el sistema de pagament (si està activat) com l’accés a la informació a través d’un altre dispositiu i l’ús del mateix telèfon. A més a més, pot enviar un missatge al terminal robat.

Per això, els delinqüents operen de la manera següent, segons explica un investigador. Primer apaguen el terminal per evitar ser rastrejats. Des d’un domicili on se suposa que no es podrà entrar sense ordre judicial, engeguen el terminal per saber si el propietari l’ha desactivat (si rep el missatge que alerta de la desactivació remota i demana recuperar el terminal). Alguns lladres fan servir l’enginyeria social: truquen o envien un missatge (si envia un altre número de mòbil) fingint ser la policia i demanant les contrasenyes d’accés.

Una estafa amb èxit

Si l’usuari pica, ja està fet. No només s’ha quedat sense telèfon sinó sense un IMEI vàlid (perquè apareix en el compte d’iTunes) que es farà servir per a un altre telèfon si no ha sigut bloquejat encara, o el que vulguin. I que el nou propietari només descobrirà quan actualitzi el 'software', perquè llavors ja estarà bloquejat. «L’estafa està tenint bastant èxit», adverteixen els investigadors.

A vegades el frau per al qui compra el terminal nou amb l’IMEI canviat es descobreix quan el vol actualitzar i el programa de sincronització ho rebutja. Si busca a internet, trobarà pàgines que donen programes per solucionar-ho tan sospitosament falses com l’anterior. I tot un mercat d’IMEI reutilitzables a la Dark web.

Notícies relacionades

Però si el terminal queda inutilitzat, potser no hi ha cap més remei que reestructurar-lo i vendre’l com si fos un altre de nou. «Es venen mòbils com si fossin iPhones amb carcasses d’imitació perfecta i un Android modificat, a meitat de preu. I o bé s’ho creuen, o no ho denuncien perquè ja saben què busquen. Es fan el fatxenda amb ‘tinc un iPhone o Samsung Galaxy per 100 euros’. Hi ha gent a qui li agrada aparentar», explica un altre investigador.

Les webs que els venen també són un frau. «Són tapadores itinerants que quan veuen que han venut bastant canvien de domini. No solen durar gaire», afegeix l’expert en seguretat.