Com evitar estafes al comprar un mòbil per internet

Hi ha pàgines falses que només busquen recollir dades de compradors

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

1 DESCONFIÏ DELS MÒBILS MASSA BARATS

La confiança en el venedor i el coneixement del producte són clau per evitar ser estafats amb un producte fals. Però davant dels cada vegada més estesos mercats de compravenda entre empreses i particulars, com Amazon, Alliexpress o fins i tot Wallapop, s’ha d’anar amb més cautela i demanar totes les garanties possibles, pagar amb un sistema que ofereixi garanties i no deixar-se temptar per preus molt baixos, perquè fins a 400 euros no es pot denunciar com a delicte d’estafa, segons la llei espanyola.

2 ASSEGURI'S DE LA FIABILITAT DE LA WEB

Les webs de venda de mòbils falsos es detecten amb més facilitat. Tota web de comerç electrònic ha d’oferir una adreça física i un contacte legal, a més a més d’un codi CIF. Si el correu és una adreça genèrica, ja pot ser una pista que alguna cosa va malament. Algunes no faciliten ni tan sols el preu del producte, i per tant cal anar amb compte: existeix un risc real d’estafa.

3 UN ESTRATAGEMA PER ACONSEGUIR DADES PERSONALS

Notícies relacionades

Hi ha qui juga amb la falsedat. Si es busca per internet «replica (mòbil XXX)» poden aparèixer pàgines perfectament legals i poc interessants que fan servir l’engany només per captar trànsit. O al revés, pàgines que ofereixen mòbils o productes aparentment correctes que després resulten ser una estafa, des de la capsa fins als components, i que només són una forma de captar dades d’usuaris, com ara adreça, nom, número de targeta..., adverteix Kasperski.

4 A L'ESTRANGER S'OFEREIXEN DIFERENTS SERVEIS

En el cas de marques desconegudes, s’ha d’anar amb molt de compte amb el que es compra. A la Xina Google està censurat, així que els telèfons Android es venen sense els serveis de Google i per tant sense la botiga d’aplicacions. Si no se sap canviar un software de mòbil des d’un ordinador, millor comprar el telèfon a Espanya en un establiment especialitzat en mòbils xinesos, que els ofereixen amb els serveis habituals i en castellà.