Un hotel de Vinaròs veta un grup de vuit discapacitats de Barcelona

La Fundació Catalana de Síndrome de Down presenta una denúncia davant els Mossos d'Esquadra

Una de les afectades reclama que no es repeteixin aquests casos perquè a més d'injustos els fan patir

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

La Fundació Catalana de Síndrome de Down ha presentat aquest dimecres una denúncia davant els Mossos d’Esquadra contra l'Hotel Roca de Vinaròs (Castelló) per negar l'allotjament a un grup de vuit persones de Barcelona amb aquesta síndrome al·legant que eren clients “minusvàlids”. El col·lectiu anava acompanyat de dos monitors. Aquesta nova discriminació es produeix tot just una setmana després que un 'pub' de Lleida vetés l'entradapub' de Lleida a un grup de 14 joves amb discapacitat intel·lectual.

Les 10 persones que van viatjar a Vinaròs tenien la reserva feta i pagada de l'estada des del 28 de febrer passat. El col·lectiu s'havia d'allotjar durant tres dies, del dijous 13 al diumenge 16 d'abril, en règim de pensió completa i pensaven passar la Setmana Santa veient les processons de la localitat. Segons consta en la denúncia, els afectats van rebre per part de l'hotel “un tracte despectiu, discriminatori i poc servicial i es van negar a facilitar-los el llibre de reclamacions”.

Una de les afectades és Montserrat Vilarrasa, de 37 anys, que explica l'empipament del grup quan els van comunicar que no tenien plaça a l'hotel. “Van vulnerar els drets humans”, afirma Vilarrasa, membre de l'Institut Municipal de Barcelona de Persones amb Discapacitat. La Montse només vol una cosa: “Que aquests fets no es repeteixin més perquè una actitud així fa patir”. Ella és una dona independent, treballa com a administrativa en una empresa d'electricitat i viu en un pis amb una companya.

PREUS MÉS ELEVATS

L'Hotel Roca, que no s'ha disculpat ni davant la fundació ni davant l'agència de viatges TravelFast, havia cancel·lat la reserva la nit anterior a l'arribada dels turistes, “unilateralment i per 'e-mail' al·legant que l'hotel no permet l'entrada de minusvàlids”, assegura Ismael Maganto, gerent de l'empresa de viatges. Després de la negativa a admetre el grup, l'agència va contactar amb més d'una vintena d'hotels a la zona fins a ser acollits al Gran Hotel Les Fonts d'Alcossebre.

El col·lectiu de persones amb síndrome de Down no sol quedar al marge d'aquesta mena de vetos tal com denuncien les famílies dels afectats i la firma TravelFast, especialitzada en turisme accessible i amb seu a Torrejón de Ardoz (Madrid). L'agència assegura que és la primera vegada que és víctima d'un veto d'aquesta envergadura en els 15 anys d'existència, però sí que ha constatat que “de tant en tant ens posen preus més elevats o a l'hora de contractar l'allotjament posen com a excusa que estan plens”, afirma Maganto. 

LLOGUER DE PISOS

Notícies relacionades

La mare de la Montserrat, Teresa Monclús, ha comprovat diversos greuges a “la meva Montse”, com anomena afectuosament la seva filla. “Hem patit de tot”, puntualitza. El primer patiment es va produir quan va voler matricular la seva filla a la guarderia, on, tot i admetre-la al final, al principi s'hi negaven en rodó. “Són mirades, persones que s'aparten quan la meva filla se'ls asseu al costat… situacions doloroses que et provoquen moltes llàgrimes. Acumulo molt de desencant perquè el primer que em van dir quan va néixer és que no serviria per a res”, es lamenta Monclús. “Estic molt ressentida. Em revolta que pels trets físics se'ls margini. Intentes que la teva filla avanci i la que no avança és la societat”, aclareix.

La mare només demana: “Que la gent tingui respecte. Arriba un moment que et poses una cuirassa però fins i tot aquesta es forada". La Teresa explica altres exemples dolorosos: "Quan buscava pisos de lloguer per a la meva filla tot eren facilitats, però quan deia que tenia síndrome de Down començaven els problemes". I recorda "l'espectacle de circ que es muntava a la platja quan la seva filla, acabada d'operar, sortia de l'aigua. Li costava caminar i la gent sense pietat formava un cercle al nostre voltant".