LA PLAGA DE LA DISCRIMINACIÓ

Lapidació homòfoba a Sitges

Un gai relata la brutal pallissa que li van clavar uns nois, que el van deixar inconscient sobre les vies del tren

vvargas37871773 barcelona 30 03 2017    sociedad humberto es un chico que su170330180810

vvargas37871773 barcelona 30 03 2017 sociedad humberto es un chico que su170330180810 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Jeure inconscient sobre les vies del tren no era la idea amb què Andrés pensava culminar una nit de copes amb amics per Sitges. Una estampa que no té res a veure amb una vetllada d'excessos etílics fins a perdre el sentit. Aquesta situació només es pot atribuir a la ira desaforada d'uns agressors, que es van acarnissar amb ell fins al punt de portar la seva vida al límit, simplement per la seva incapacitat d'acceptar aquells que tenen una orientació sexual diferent. 

La diversió d'Andrés va començar a torçar-se en un local d'oci, on un grup de joves va començar a mofar-se dels nois gais, dirigint fins i tot alguna mirada hostil. La mala fortuna va voler que després que els seus amics marxessin a un hotel i mentre ell feia temps a la platja fins que arribés el primer tren del matí, el grup tornés a coincidir amb ell. Va decidir anar fins a l'estació, defugint el conflicte i buscant l'empara d'altres persones. Però just allà va començar l'angoixa.

"Transmetre idees homòfobes  "Transmetre idees homòfobes pot arruïnar la vida d'altres persones", denuncia la víctima

«Mentre m’esperava en un banc, un d’aquells nois es va posar al meu costat i em va amenaçar, just quan vaig notar un fort cop per darrere, al cap. Em vaig aixecar marejat i al girar vaig veure sang meva en una pedra d’un pam que sostenia un d’ells mentre somreia», explica. En aquell moment, va començar a rebre amenaces que moriria apedregat, segons l’Andrés, que prefereix no revelar la seva identitat. Després, un el va apedregar des de la via i l’altre li va tornar a donar un cop al cap amb un roc. 

Encara que ell va perdre la consciència, els testimonis expliquen que va acabar sobre les vies, inconscient, fins que un tercer noi que anava amb els dos agressors es va desentendre de la salvatge diversió dels seus amics i el va auxiliar, pujant-lo a l'andana i salvant-li la vida. "Un minut i mig després passava el primer tren", explica Andrés, encara commocionat pel crític episodi, que va succeir a finals de l'any passat.

ODI

La fatalitat va arribar tan lluny que encara arrossega marejos i altres seqüeles, sobretot psicològiques. "Sort de l'acompanyament de l'Observatori Contra l'Homofòbia i dels ajuntaments de Barcelona i Sitges. Em han fet sentir segur i anar recuperant la confiança, tot i que encara queden traumes per superar", exposa. El consistori de la ciutat del Garraf es ha personat en la causa judicial com a acusació popular per combatre una ofensa a "la tolerància i la diversitat", en paraules del seu alcalde, Miquel Forn. 

"Els indicis apunten a un possible delicte  "Els indicis apunten a un possible delicte de temptativa d'homicidi o assassinat", segons l'acusació

Notícies relacionades

Els dos presumptes agressors van ser identificats pels Mossos i la Policia Local de Sitges. Un d'ells és adult i es troba en presó preventiva, mentre que l'altre és menor d'edat i està sota tutela oficial. El procés es troba en fase d'instrucció, "però els indicis apunten a un delicte de temptativa d'homicidi assassinat, amb el possible agreujant de traïdoria", segons explica Raúl Rodríguez, el lletrat de l'OCH que el representa. 

A l’espera de saber com s’acaba el judici, en què s’ha personat la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació, l’Andrés confia que atrocitats així no es repeteixin. «L’homofòbia no és innata, es transmet d’adults a nens. Haurien de pensar que una cosa així pot arruïnar la vida de l’agressor i de l’agredit. I que l’amor sempre és una alternativa millor que l’odi».