ESTUDI ANUAL

Les denúncies per 'bullying' homòfob es tripliquen a Catalunya

L'Observatori contra l'Homofòbia reclama un protocol específic per a aquests casos

L'entitat denuncia la "falta de voluntat política" per implementar la normativa en vigor

fcasals37659665 berga170313193614

fcasals37659665 berga170313193614 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Si hi ha alguna cosa en què l'homofòbia no fa discriminació és l'edat. I com a mostra, els casos d'assetjament escolar contra menors lesbianes, gais, transsexuals o intersexuals (LGTBI) que es van registrar a Catalunya durant l'any passat, quan es va erigir en la manifestació homòfoba que es va incrementar més. En concret, es van triplicar els casos denunciats, que van passar del 4,4% del 2015 al 13,1% de l'any passat, i va pujar fins al segon lloc de les incidències que va constatar l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH), a la mateixa altura de les incidències relacionades amb els discursos d'odi i exaltació de la LGTBIfòbia

Aquesta és una de les alertes sobre les quals més ha emfatitzat el president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, durant la presentació de l''Informe de l'estat de la LGTBIfòbia el 2016', que s'ha donat a conèixer aquest dijous. "Es fa evident la necessitat d'un protocol específic a aplicar en aquest tipus d'assetjament a menors. Són dels casos de més vulnerabilitat perquè amb 6 o 7 anys no tenen constància d'on dirigir-se per rebre ajuda quan són víctimes de 'bullying' per la seva orientació sexual".

L'anàlisi, que compta amb la supervisió de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), destaca que les institucions haurien de traçar un full de ruta "per donar una resposta ràpida i justa a aquelles persones que pateixen aquest tipus de violència producte de la discriminació". Arran dels casos rebuts, els experts subratllen la percepció de "la urgent necessitat de formació en qüestions de gènere que requeriria el personal professional de l'etapa de educació obligatòria". 

DUALITAT

Les agressions, físiques o verbals, continuen al capdavant de les discriminacions homòfobes, amb un 30,9% dels casos, amb el mateix registre que en el balanç de l'any precedent. Després d'aquestes denúncies, així com les de 'bullying' i discursos d'incitació a l'odi, apareixen les incidències relacionades amb l'àmbit institucional (11,9%) i les de l'àmbit familiar, amb un 6%, el mateix percentatge que les del dret d'admissió a establiments i les registrades en l'àmbit laboral.

Notícies relacionades

Continua la tendència d'anys anteriors que el grup que acumula més incidències sigui el d'homes gais i bisexuals, especialment del tipus d'agressions, si bé l'OCH destaca l'"augment considerable" de la resta de categories, amb menció especial per a les dues denúncies de persones intersexuals, "que ajuden a conèixer la seva realitat i tota la feina que s'ha de fer en aquest sentit". 

Un escenari que porta Rodríguez a denunciar la "falta de voluntat política" per implementar la llei contra l'homofòbia que es va aprovar el 2014. "Hi ha un imaginari col·lectiu que valora positivament la presència d'una norma que garanteix els drets LGTBI en cas d'agressió, però també hi ha l'apreciació que fins ara són les entitats les que estan fent acompanyament efectiu a les víctimes davant la inacció de la Generalitat", resumeix el dirigent de l'OCH. "I res canviarà mentre no s'augmenti la dotació pressupostària i l'homofòbia passi a ser un tema de primera línia en l'agenda política catalana", ha dit.