NOU 'CAS NADIA' A VALÈNCIA

Detingut per estafa un suposat malalt que recaptava diners per investigar la seva malaltia

Paco Sanz, que diu que té la síndrome de Cowden, ha sigut arrestat amb els seus pares

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

La Policia Nacional va detenir ahir per un possible delicte d’estafa Paco Sanz, un valencià de 46 anys que diu que des del 2008 pateix la síndrome de Cowden, una malaltia rara que, segons explicava, li hauria provocat més de 2.000 tumors benignes, i que apareixia habitualment als mitjans de comunicació per, segons afirmava, intentar aconseguir finançament per viatjar als Estats Units i sotmetre’s a un tractament experimental. També van ser detinguts els seus pares, i a tots tres se’ls imputen, a més, possibles delictes d’apropiació indeguda i blanqueig de capitals.

Si es confirmen les sospites policials, es tractaria d’un nou cas Nadia, la nena malalta de tricotiodistrofia els pares de la qual estan acusats de gastar-se en altres fins gairebé tots els diners que van recaptar mitjançant donacions per sufragar els tractaments de la menor (més d’un milió d’euros). Com en aquell cas, Sanz hauria fet servir de ganxo personatges famosos. Ho va fer amb l’humorista Santi Rodríguez, que el 2013 va organitzar una gala per recaptar fons i que al conèixer la notícia ha dit que se sent «enganyat i cabrejat».

El programa Espejo Público d’Antena 3 va apuntar que l’estafa podria superar els 100.000 euros, i va assegurar que entre els famosos que li van prestar ajuda hi hauria l’actor i director Santiago Segura, el publicista Risto Mejide, els periodistes Dani Mateo, Carlos Alsina i Juan Ramón Lucas, o el youtuber Auron Play.

XERRADES DE SUPERACIÓ

Sanz recaptava diners mitjançant la venda d’un llibre que havia escrit, xerrades de superació i la recepció directa de donatius a la seva web o mitjançant SMS. «He esgotat els meus recursos i els de la meva família per pagar el tractament. Les autoritats m’ignoren», assenyalava a Facebook, on assegurava als donants que gràcies a ells «podria seguir el tractament».  «És possible que em curi o fins i tot que trobi un tractament que pugui ajudar altres persones», afegia.

Notícies relacionades

La causa, que continua secreta, té el seu origen en una denúncia presentada a la Comissaria de Puente de Vallecas a Madrid, i la porta el jutjat número 53 de la capital. Les detencions es van produir ahir a primera hora del matí a la localitat valenciana de la Pobla de Vallabona, i els tres membres van presenciar els registres policials als seus domicilis. Al migdia, quan eren a casa dels pares en una urbanització pròxima al poble, la policia va haver de trucar a un metge ja que Sanz es va sentir indisposat. Segons Salvador Pedrós, l’advocat que els va assistir tota la jornada, va ser una pujada de tensió, motiu pel qual va ser traslladat a l’hospital a l’acabar el registre.

«És una persona que físicament està molt delicada», va apuntar l’advocat, que va dir que el seu defensor serà el penalista Francisco Davó. També va assegurar que desconeixien les causes que se’ls imputaven i que Sanz havia seguit el seu consell de continuar en silenci. «El primer que es fa en aquests casos és dirli que callat està molt guapo i ha sigut molt correcte», va assenyalar.