Milers d'alumnes perjudicats pel canvi d'última hora en la selectivitat protesten a change.org
La Generalitat ha establert que formin part de la part general de la prova assignatures que els estudiants comptaven amb utilitzar per apujar nota
Els canvis d'última hora en les proves d'accés a la universitat a Catalunya han descartat la revàlida prevista inicialment pel PP i segons la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya "mantenen la mateixa estructura d'edicions anteriors, tal com s'ha anunciat reiteradament". No obstant, la lletra menuda de la modificació de les PAU comunicada aquest dimecres pot perjudicar els interessos de molts estudiants de segon de batxillerat i dificultar la possibilitat d'obtenir les notes altes necessàries per accedir a determinades carreres, segons les 5.500 persones que en només nou hores han firmat una carta de protesta en change.org amb el lema 'Ens hi juguem el futur: no als canvis d'última hora a les PAU 2017'.
Dimecres passat, la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya va informar de l'estructura final de les proves de selectivitat del 2017 a Catalunya, una adaptació de la normativa general establerta pel Ministeri d'Educació. Finalment, els canvis semblaven ser menors: a la part general de la prova, que puntua fins a 10 punts, els alumnes s'hauran d'examinar de quatre matèries comunes (llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i Història o Història de la Filosofia) més una matèria vinculada a les matèries comunes d'opció: Història i Fonaments de les Arts, Matemàtiques, Llatí o Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials. En la fase específica, els alumnes poden triar entre la resta de matèries almenys dues assignatures per apujar nota fins a 14 punts, i poden triar les assignatures on els resultats computen el doble en l'accés als estudis universitaris als quals poden optar.
SENSE INFORMACIÓ OFICIAL
Segons fonts d'Universitats, la decisió final, comunicada per carta als centres aquest dimecres, no hauria d'haver sorprès ningú, ja que se'n va informar fins i tot al Saló de l'Ensenyament de l'any passat. Segons docents consultats, el fet que no hi hagués fins ahir cap informació oficial va fer que els alumnes es matriculessin fent eleccions d'assignatures que ara poden penalitzar-los.
Segons els firmants de la petició a Change.org, "aquest canvi d'última hora", que obliga a l'alumne a realitzar l'examen d'una assignatura que correspon a la modalitat de batxillerat que ha cursat, "per això aquesta cinquena assignatura ja no l'escull l'examinat", els perjudica seriosament.
Un exemple concret: una estudiant de batxillerat que comptés amb estudiar Administració d'empreses i utilitzar les matemàtiques aplicades a les ciències socials en la fase específica per pujar nota i una altra optativa en la fase general, ara es veu obligada a utilitzar les matemàtiques en la general i pot trobar-se que no ha cursat una altra matèria que també ponderi a l'alça en el grau que ha triat i que pugui utilitzar en la fase específica. Segons fonts d'Universitats, no obstant, no hi ha cap límit per elegir les assignatures de la fase específica, s'hagin cursat o no (encara que a aquestes altures del curs pot resultar difícil preparar-se d'elles per presentar-se en la selectivitat).
CANVI D'ÚLTIMA HORA
"Els alumnes de batxillerat fa un any i mig que ens preparem per a l'examen i que cursem les assignatures necessàries per examinar-nos segons el format anterior. Hem escollit les matèries pensant que podríem examinar-nos de l'assignatura que elegíssim a la part general i ara, sense tenir en compte les nostres necessitats, i a només quatre mesos d'examinar-nos, ens informen d'aquest canvi que ens afecta de manera totalment negativa", diu l'escrit.
Notícies relacionades"Veiem -afegeixen els impulsors de la petició- un exemple clar d'aquesta afectació: algunes persones que es veuen ara amb l'obligació d'examinar-se a la part comuna d'una de les assignatures que els ponderen el doble, i això impossibilita que arribin als 12 punts. Moltes d'aquestes persones competiran contra alumnes que sí que optaran a la màxima nota".
"Demanem que no ens canviïn les normes del joc quan estem al final de la partida", insisteixen, abans de plantejar sols dues possibles solucions. "O la revocació de la reforma, o la modificació de les taules de ponderacions".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estalvi Amb aquest truc enginyós ja no malgastaràs més paper higiènic
- Joan Cuscó: "El pàdel és imparable: serà olímpic la pròxima dècada"
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"
- Busca’t un Lamine