¿Nuclears amb data de caducitat?

L'oposició comença a negociar una llei que imposi el tancament progressiu de les plantes espanyoles

PSOE, Units Podem i Ciutadans encara mantenen plantejaments diferents

icoy27592519 nuclear170120194140

icoy27592519 nuclear170120194140

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

L'actual legislatura podria ser la que per fi posi data de caducitat al parc nuclear espanyol. L’oposició ha començat a fer els primers passos per acordar un calendari de tancament a l’estil d’Alemanya. I disposa, en principi, de majoria per fer-ho. El PSOE vol passar el forrellat de manera progressiva, quan cada central compleixi 40 anys; Units Podem ho vol fer abans, quan als operadors se’ls acabin les llicències actuals, mentre que Ciutadans va recolzar en la passada legislatura la proposta socialista, tot i que hi ha dubtes sobre si mantindrà el suport en aquesta.

«Iniciar de seguida un procés de diàleg amb les forces polítiques i els representants de la societat civil amb l’objectiu d’arribar a un pacte d’Estat de l’energia (...) que comportarà, en tot cas, el tancament de les centrals nuclears als 40 anys, com a màxim, de l’inici del seu funcionament». Aquest és el text d’una proposició no de llei presentada pel Grup Socialista en l’anterior legislatura i aprovada amb els vots de Ciutadans. Al dissoldre’s les Corts, la iniciativa va decaure, però el PSOE l’ha tornat a presentar.

Si s’aprovés una altra vegada, tindria un valor merament declaratiu, però els socialistes estan decidits a transformar-la en una proposició de llei que estableixi un calendari de tancament de les centrals, segons la seva portaveu parlamentària d’Energia, Pilar Lucio. Una llei de compliment obligat que, si es tramités amb celeritat, podria tallar fins i tot el pas a una hipotètica reobertura de Garoña. Seria la primera a caure. El següent reactor a arribar als 40 anys seria Almaraz I (2021) i l’últim, Trillo (2028). ¿Què diu ara Ciutadans? Melisa Rodríguez, la seva portaveu de nuclears, comparteix la idea del tancament als 40 anys, però ho supedita al fet que en cada una de les dates «l’energia nuclear ja no sigui necessària per al mix energètic». «Volem arribar al pacte d’Estat d’energia al qual s’ha compromès el PP en el nostre acord de Govern, un pacte que es plasmi en la llei de transició energètica, en què es veurà en cada etapa amb quines classes d’energia podem comptar», va afegir la diputada.

Allargar la vida útil

Notícies relacionades

Units Podem circula per una tercera via. També ha presentat la seva proposició no de llei de tancament, en el seu cas, quan caduquin les actuals llicències. Això comportaria, per exemple, clausurar Almaraz el 2019 o Trillo el 2024. També volen convertir-la en proposta de llei, però si no obtenen el suport necessari, estan «oberts a negociar qualsevol compromís de tancament nuclear com el d’Alemanya», segons el seu diputat Juanxo López de Uralde.

El partit del Govern es manté ferm en la seva aposta per allargar la vida de les nuclears fins als 60 anys, sempre que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) informi favorablement en cada cas. Ni Podem ni el PSOE confien que el PP vulgui negociar. El nou ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va declarar recentment: «Si volem un món sense CO2, és molt difícil fer-ho sense nuclears. Plantejar un món sense nuclears és un món on s’emeti CO2».