Sèniors reinventats

Canviar de vida més enllà dels 50 obre portes en el mercat

1
Es llegeix en minuts
C. E. A / BARCELONA

Nina Martí ara té 60 anys i fins fa vuit anys no li havia faltat mai la feina. Era secretària de direcció. Però, amb 52 anys, va arribar al final de trajecte a l'empresa on treballava i va coincidir també amb el seu divorci, després de 25 anys de convivència amb el pare dels seus dos fills, que ara tenen 30 i 25 anys. «Va ser la ruïna personal», expressa. I els currículums que va enviar a partir de llavors semblaven portar una alarma que anunciava, sobretot, la seva edat. «Almenys, com a secretària de direcció, busquen persones joves», precisa.

Una nit, veient el documental de Carles Bosch 'Bicicleta, cullera, poma', que narra el procés vital i la lluita contra l'Alzheimer de l'expresident i exalcalde Pasqual Maragall i la seva família, se li va despertar l'interès per l'acompanyament a persones que ja no poden valer-se per si mateixes. «L'avantatge de viure en un poble -Cardedeu-, és que des de l'ajuntament t'avisen per fer cursets, i justament en van fer un de cuidadora de malalts d'Alzheimer», explica.

Fer-ho la va motivar tant que es va treure el grau de Gericultora de FP (abans anomenat auxiliar de Geriatria). Va fer les pràctiques al centre de dia Les Teixidores, de Cardedeu, on, al finalitzar-les, li van proposar un contracte. «Són poquetes hores, però em vaig sentir tan orgullosa que jo, la més gran de tots els que havíem fet les pràctiques, fos l'escollida per quedar-se, que ara sé molt bé que l'actitud és més important que l'aptitud», diu. «Jo no volia ser la típica persona amargada que es lamenta contínuament perquè de la seva feina ja no pot treballar», diu.

Notícies relacionades

I no només això. Ara Nina Martí es proposa formar altres sèniors, transmetre'ls el que a ella l'ha ajudat a donar corda a la seva vida, a posar vida als seus anys i no anys a la seva vida.

Altres persones, més enllà dels 50, ho han fet obrint un negoci. Concha López, de 52 anys, s'ha especialitzat en indumentària festiva valenciana i forma persones perquè es guanyin la vida cosint. Pedro Marín, 50 anys, era funcionari i avui organitza viatges d'asiàtics a Espanya. María, després de 30 anys com a perruquera, ara és assessora en imatge visual de marca. Maria Ángeles, de 57 anys, exdependenta en pastisseries i forns, ara organitza càterings des de Perfectoanfitrion.es