Gairebé 18 milions d'espanyols tenen més de 50 anys

El tomb de la piràmide demogràfica d'Espanya sacseja el mercat laboral

La xifra ja duplica la de menors de 18 i supera en sis milions els de 25

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

La caiguda de la natalitat i l'augment de l'esperança de vida a Espanya han invertit radicalment la piràmide demogràfica. La població més gran de 50 anys (17,9 milions de persones) duplica la menor de 18 (8,7 milions) i supera en sis milions els menors de 25. Els experts que analitzen les conseqüències econòmiques i socials dels canvis demogràfics prenen les edats de 50 i 18 anys com a referència per a l'anàlisi de l'evolució del mercat laboral.

Sobre els empleats de 50 anys solen aterrar les regulacions d'ocupació empresarials, i els que busquen feina a aquesta edat es frustren pel rebuig de la majoria d'empresaris, que prefereixen joves més fàcils de domar i amb menys salari. Als 18 s'aspira a la primera feina, i s'afronten tota mena d'obstacles, sobretot la falta d'experiència.

«El volum minvant de la força de treball és una de les conseqüències, a llarg termini, més importants del procés demogràfic actual, perquè es preveu que les persones d'edat segueixin superant les menors durant els pròxims decennis», comenta Antonio Abellán, investigador de l'envelliment, des del Departament de Població del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

MÉS I MILLORS SÈNIORS

Que les persones de 50 anys poguessin tenir encara al davant 30 anys de vida, com passa ara, tampoc havia succeït en les generacions que ens precedeixen. La nova esperança de vida actual, aproximadament situada en els 82 anys, introdueix també nous interrogants: ¿Quina és l'edat d'una vellesa real? ¿Com aprofitar el talent, les capacitats i l'experiència d'aquests sèniors, dins i fora de les empreses? ¿Qui treu partit d'aquesta nova veta de mercat, empleats, prejubilats o jubilats, però amb poder adquisitiu i més energia que els més grans de 50 anys en anteriors períodes històrics? Les respostes a aquestes qüestions configuren el que s'ha denominat Silver Economy (Economia de plata, en castellà).

«Tenim la força laboral més important de la història d'Espanya. El problema ara és la falta d'activitat econòmica», destaca Abellán. Entre les seves propostes per afrontar les conseqüències de l'envelliment demogràfic, aposta per la renovació demogràfica, amb més incentius per conciliar, tant per a mares com per a pares; integrar els immigrants; i construir més ocupació. I això passa també per allargar les vides laborals, per aconseguir més productivitat, i unes finances públiques sostenibles.

«I que els anys guanyats a la mort -els 50 d'ara són els 40 en un passat recent- es visquin en bones condicions, per millorar la vida de les persones i estalviar costos sanitaris i tractaments de llarga durada», afegeix l'investigador del CSIC. En aquest sentit, des de l'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut al Treball (EU-OSHA) s'ha impulsat la campanya Treballs saludables a cada edat (www.heal thy-workplaces.eu/es), una iniciativa que fa especial èmfasi en una dada: l'any 2030, els treballadors de 55 a 64 anys representaran fins al 30% o més de la població activa en molts països d'Europa.

RECICLATGE I INSERCIÓ

«L'objectiu de la campanya és ajudar treballadors, directius i empresaris a reconèixer i gestionar els desafiaments que comporta l'envelliment de la població activa, sense centrar-se en un grup d'edat determinat, sinó en els treballadors de qualsevol edat», explica, des de la seva oficina a Bilbao, la gerent de Promocions Corporatives de l'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut al Treball, Marta Urrutia.

En l'actualitat, els trastorns musculoesquelètics i de salut mental són les causes principals de jubilació per discapacitat. I, segons diversos estudis i tal com precisa l'Agència Europea de Seguretat i Salut al Treball, les baixes laborals prolongades per malaltia augmenten el risc de no reincorporar-se a la vida laboral.

Notícies relacionades

Per això, «en el context actual d'envelliment de la població activa és més important que mai ajudar les persones amb problemes mentals que estiguin actives laboralment. I la rehabilitació professional i les polítiques que faciliten la reincorporació a la feina després d'una absència laboral per malalties o lesions adquireixen cada vegada més importància».

La campanya posa a disposició de les empreses petites una guia amb consells i directrius per gestionar de manera eficaç l'edat als seus llocs de treball, procurant condicions segures i saludables per als treballadors des de l'inici de la seva activitat. Una altra cosa és el reciclatge imprescindible, la reinvenció necessària de qualsevol persona més gran de 50 anys per postular-se amb garanties de competència a una feina, o obrir el seu propi negoci, desmuntant l'estigma de l'edat.