INVESTIGACIÓ GOVERNAMENTAL

Els Testimonis de Jehovà, acusats a Austràlia de no protegir els nens dels pederastes

Un informe assenyala que aquesta organització de culte no "respon adequadament a les denúncies d'abusos sexuals a menors"

2
Es llegeix en minuts

Els Testimonis de Jehovà no protegeixen "adequadament" els menors del risc de ser víctimes d'abusos sexuals en el si d'aquesta congregació cristiana Austràlia, revela un informe oficial divulgat aquest dilluns.

L'informe d'una comissió governamental australiana, que investiga la resposta institucional a la pederàstia, també assenyala que aquesta organització de culte no "respon adequadament a les denúncies d'abusos sexuals a menors".

L'informe de la comissió és el resultat de les audiències fetes el juliol i l'agost del 2015 a Sydney sobre els casos de dues víctimes d'abusos sexuals quan eren menors, així com el testimoni de testimonis i experts.

En l''Estudi del Cas 29: La resposta dels Testimonis de Jehovà', també s'analitzen els sistemes, les polítiques i els procediments d'aquesta organització per prevenir, respondre i denunciar els abusos sexuals a menors, així com les denúncies, informes o queixes de més de mil dels seus membres.

"De les evidències presentades, la comissió considera que l'organització dels Testimonis de Jehovà es recolza en polítiques i pràctiques obsoletes per respondre a les acusacions d'abusos sexuals que no estan subjectes a una revisió constant i contínua", s'indica en un comunicat.

"FALTA GREU D'ENTESA"

La comissió també considera que els Testimonis de Jehovà pequen d'"una falta greu d'entesa sobre la naturalesa de l'abús sexual d'un menor".

La investigació ha determinat que els procediments per lidiar amb les queixes no s'han revisat des de la creació d'aquesta comunitat a finals del segle XIX i es recolzen en normes de fa gairebé 2.000 anys.

En el si dels Testimonis de Jehovà, els casos d'abusos sexuals són investigats per dos ancians, que han d'establir la veritat d'acord amb els estàndards bíblics, que inclouen la confessió del suposat agressor.

"Si l'acusat no confessa, hi ha un requeriment inflexible que hi ha d'haver dos testimonis oculars d'un incident d'abús sexual a un menor" perquè la congregació consideri provada l'agressió sexual, s'indica al document.

A més, fins al 1998 la denúncia s'havia de formular en presència d'aquests i del presumpte agressor.

Notícies relacionades

La comissió autora de l'informe investiga des del 2012 la resposta de les institucions als abusos sexuals a menors que estaven sota la cura d'organitzacions públiques, socials o religioses i que ha portat a comparèixer com a testimoni el mateix cardenal George Pell, màxim representant de l'Església australiana i ministre de Finances del Vaticà.

A principis de mes, el Govern australià va anunciar que indemnitzarà les víctimes d'aquests abusos amb fins a 150.000 dòlars locals (115.200 dòlars o 103.759 euros) com a part d'un pla que el Govern federal implementarà a partir del 2018.