Abusos sexuals encoberts

El denunciant relata davant els Mossos que els Testimonis de Jehovà el van comminar a silenciar les agressions que va patir quan era menor

icoy35683557 testigos jehova cardedeu160926165407

icoy35683557 testigos jehova cardedeu160926165407 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Miguel García va néixer sent un testimoni de Jehovà. Va deixar de ser-ho al fer 38 anys. O va voler deixar de ser-ho. Ara en té 43 i ha recorregut als Mossos per denunciar l'assetjament que ha patit des que va prendre la decisió d'abandonar aquesta confessió cristiana. En aquesta querella ha revelat una altra cosa: que va patir repetits abusos sexuals per part d'un membre d'aquesta comunitat.

Assegura que van succeir quan tenia 16 anys, al voltant del 1990. Llavors pertanyia a una congregació de parla hispana que aquest credo té a Brussel·les (Bèlgica). L'agressor era un home que mantenia "una bona relació" amb la família i amb qui era "normal" que es quedés "a soles". "Em va fer de tot, però no hi va haver penetració", ha explicat durant la seva entrevista amb EL PERIÓDICO. Als 19 anys, ja a Espanya, va relatar als ancians d'una congregació de Castellar del Vallès el que havia viscut. "Van organitzar una audiència judicial" i els tres ancians el van comminar a donar "tots els detalls".

A l'acabar, li van prometre que rebria “suport espiritual” però li van demanar que no ho denunciés, tot i que assegura que havia deixat clar que existien més víctimes del mateix agressor sexual. “No portem oprobi a la nostra comunitat”, van ser les paraules que va sentir el 1993. 

"No portem oprobi a la nostra comunitat",  "No portem oprobi a la nostra comunitat", cuenta García que le van dir quan va revelar els abusos sexuals

García està convençut que els ancianos van anotar tota la informació que va facilitar en aquella sessió -les seves dades personals, els del presumpte pederasta i els abusos sexuals- i la van introduir en un sobre. “Van guardar l'original a l'arxiu de la congregació i en van enviar una còpia a la seu central de Madrid”, manté. També ha detallat als Mossos que existeixen més informes com el seu en altres congregacions espanyoles que tampoc s'han denunciat.

NO ÉS UN CAS AÏLLAT

Aníbal Matos, portaveu dels Testimonis de Jehovà a Espanya -una entitat amb 8,5 milions de devots a tot el món, 115.000 a Espanya i 32.000 només a Catalunya-, ha negat rotundament que aquesta comunitat hagi autogestionat els casos d'abusos sexuals que s'hagin pogut produir a l'interior d'aquesta organització religiosa.

“Els testimonis respectem la llei i en cap moment hem encobert un abús sexual a un menor ni hem emparat cap pederasta”, ha assenyalat. Matos també ha desmentit l'existència d'un suposat arxiu que emmagatzema els hipotètics casos de pederàstia. “No existeix perquè aniria en contra de la llei de protecció de dades de caràcter personal”, ha remarcat.

El portaveu, que sí que ha admès l'existència d'audiències judicials protagonitzades per tres ancians de cada congregació (encara que ha remarcat que només són per donar “orientació bíblica” a aquells que la necessiten), ha volgut remarcar que en cap cas l'acció d'un tribunal intern “exclou” l'acció de la justícia ordinària. Haurien de ser els mateixos ancians “els que fessin el pas” d'informar les autoritats davant cada cas.

DOCUMENT INTERN

Notícies relacionades

Miguel García, durant la seva entrevista amb aquest diari, ha aportat un suposat document intern que segons ell va ser emès des de la seu nacional dels Testimonis de Jehovà a Madrid i que està datat l'1 d'agost del 2016. L'"assumpte" que tracta és la "protecció de menors contra l'abús”.

El punt 20 d'aquest document, dirigit als ancians de cada congregació, diu que “els documents relacionats amb persones sobre les quals pesa una acusació d'abusos sexuals de menors (...) han de guardar-se en un sobre amb el seu nom i amb l'anotació 'No destruir'. El sobre es conservarà indefinidament en l'arxiu confidencial de la congregació”.