"Els Testimonis de Jehovà em volen jutjar per adulteri"

Un exmembre denuncia l'organització religiosa per assetjament i per citar-lo a un judici intern

Miguel García sospita que la confessió el persegueix en el fons perquè té una relació homosexual

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Ens posem en contacte amb vostè (...) perquè ha mantingut relacions sexuals fora del matrimoni. Per aquest motiu hem de citar-lo per a una audiència judicial, és la nostra responsabilitat teocràtica”. Amb aquestes paraules comença la carta que la Congregació Francesa dels Testimonis de Jehovà Cardedeu ha enviat a aquest home de 43 anys que va deixar de ser un membre d'aquesta comunitat fa “gairebé cinc anys”.

Aquest document, que confirma l'existència de judicis paral·lels als devots de la confessió, és “estrany”, segons Miguel García, perquè el llibre 'Pastoreen el Ganado' -d'ús exclusiu per als ancians que lideren les congregacions- detalla com ha de formar-se un “comitè judicial” i aclareix que cal “citar-se l'acusat per via oral”. S'afegeix també que si “un periodista o un advocat” pregunta per aquests judicis no han de "proporcionar cap informació ni confirmar la seva existència".

LA CONGREGACIÓ MIRA DE DESMENTIR-HO

Aquest diari ha contactat amb un dels tres ancians que han citat Miguel García per a un judici aquest dilluns 26 de setembre. Tal com dicta el llibre, d'entrada, l'ancià ho ha negat. “Primera notícia”, ha respost. Després de saber que apareixia amb el seu nom i cognom firmant la carta de convocatòria, ha reconegut que el judici sí que existia. Aquesta sessió s'havia de celebrar al Saló del Regne de Cardedeu -el seu local- perquè es tracta d'un “marc teocràtic" que "infon més respecte en els presents”. 

"Estan intentant muntar-me un tribunal paral·lel, "Estan intentant muntar-me un tribunal paral·lel, com un tribunal d'honor, una cosa totalment il·legal"

"La sentència" dels tres ancians, segons el text, té per als acusats “conseqüències duradores i de gran magnitud". Delictes inclosos al Codi Penal tan greus com l'homicidi, la violació i l'abús sexual de menors o fets ni tan sols punibles com fumar emborratxar-se mereixen la celebració d'aquests judicis.

Miguel García es va separar de la seva dona al deixar la confessió i quatre anys més tard es va divorciar formalment. Per "alliberar" la seva dona, li va escriure una carta en què li explicava que tenia una nova relació sentimental. D'aquesta manera, ella podria obtenir el "divorci bíblic" i casar-se novament. García sospita que el fet que actualment tingui una relació homosexual ha motivat en el fons aquesta crida a l'audiència judicial per adulteri. Es tracta, diu García, d'una comunitat “homòfoba”, i com a prova remet a un vídeo de producció interna.

PUNIBLE SI HI HA COACCIÓ

Fonts jurídiques subratllen que celebrar aquest tipus de judicis paral·lels a la legislació vigent no té “cap validesa”. I que es tractaria d'un fet “punible” si es demostrés que existeixen coaccions per obligar a sotmetre-s'hi i complir els càstigs que s'imposin. Habitualment, la pena és una reprimenda pública o directament l'expulsió de la confessió. Això segon resulta traumàtic quan ho pateix un membre d'una família del mateix credo perquè a partir de llavors ha de restringir la relació que té amb la resta de parents. 

"Vaig acabar amb un atac d'ansietat.  "Vaig acabar amb un atac d'ansietat. Em van ingressar en un hospital i es van presentar allà. Vaig haver de demanar a les infermeres que no els deixessin entrar"

El maig del 2014, la ministra de Justícia de Finlàndia, Anna-Maija Henriksson, va avisar que “no hi havia espai” al país “per a dos sistemes judicials”. Ho va fer després que 18 exmembres de Testimonis de Jehovà denunciessin l'existència d'aquests comitès judicials amb capacitat per condemnar a l'“ostracisme” els acusats.

DAVANT ELS MOSSOS 

Miguel García assegura que al deixar l'organització fa gairebé cinc anys va ser “assetjat" pels seus excompanys. "Vaig acabar patint un atac d'ansietat, em van ingressar a l'hospital i es van presentar allà. Vaig haver de demanar a les infermeres que no els deixessin entrar", recorda. 

El 19 d'abril del 2014 els va enviar un burofax per exigir que en compliment de la llei de protecció de dades de caràcter personal esborressin tota la informació referent a ell. Van respondre, afirma i documenta, que es quedarien amb les seves dades perquè seguia constant en els seus arxius com a “membre batejat”. 

Notícies relacionades

Després de rebre la citació per ser jutjat, ha denunciat davant els Mossos els Testimonis de Jehovà per assetjament, per negar-se a esborrar dades personals i per encobrir els abusos sexuals que va patir en una congregació de Bèlgica, i ha emprès accions legals per danys morals. 

Aníbal Matos, portaveu dels Testimonis de Jehovà, ha admès l'existència d'aquests comitès judicials però ha assegurat que "no són obligatoris" ni tampoc "s'imposen càstigs". Es tracta únicament d'intervencions per a "donar orientació bíblica" als membres d'una congregació.