GENT CORRENT
Teo Valls: «Vull que la meva masculinitat tingui tendresa; ho he triat»
Activista ‘trans’. És el protagonista d’un documental en què relata el seu canvi de gènere.

«Vull que la meva masculinitat tingui tendresa; ho he triat»_MEDIA_1 /
Després de formar-se com a terapeuta gestalt, Teo Valls Vila (Barcelona, 1985) va fer un vídeo casolà explicant la seva autobiografia que va acabar convertit en el documental De Berta a Teo, història d’un trànsit.
–No vaig fer el vídeo per divulgar-lo. Ara veig que el meu procés personal està servint per conscienciar la gent, però ha sigut una gran pèrdua d’intimitat. Meva i de la meva gent més pròxima.
–Era un treball de fi de curs.
–Més o menys, i per això molts testimonis estan gravats amb el mòbil. Després, la directora, Irene Navascués Cobo, li va donar forma de documental. A l’Ire li dec molt.
–El vídeo no està penjat a internet.
–No en vull perdre el control, ¡és la meva vida! L’he portat a presentacions i després he passat la gorra. Amb això m’he guanyat els 5.000 euros per poder-me treure els pits.
–¿Quan?
–El mes que ve, a l’octubre. Me’n vaig a Florida a posar-me en mans d’un cirurgià expert en transgènere. A base d’arts marcials, flexions i controlant l’alimentació estic molt musculat i tinc poc pit, però el suficient per no poder-me treure la samarreta al vestidor dels nois, ni anar a la piscina.
–¿Què diu el tatuatge que porta a l’esquena?
–Són caràcters àrabs. Significa «fes-te el món diferent».
–¿Com va començar el trànsit?
–Des de petit. Mai m’he sentit una noia i he lluitat per portar els cabells curts. Als 10 anys vaig demanar als meus pares anar al col·le sol.
–¿Per?
–El col·legi públic estava a set quilòmetres del poble, i en aquesta distància, pel camí, se m’obrien molts espais per ser masculí. Com que jugava molt bé a futbol, se’m llegia com a noi. Actuava superbé; en realitat, el gènere és una performance en si mateix.
–Vaja.
–M’inventava noms –Alex, Oliver– i, quan em descobrien en un poble, buscava una altra colla en el de més enllà i així. Sempre amb angoixa, «que no m’enxampin, que no m’enxampin». Tenia una identitat de noi, però d’amagat, mentint. Estava cagat. No hi ha mentida amb final feliç; sempre em caçaven.
–O sigui, a casa i a l’escola era la Berta.
–Sí, i en el meu temps lliure em muntava una altra vida, altres col·legues. Encara sento un pessigolleig interior quan m’anomenen en masculí. Després, als 15 anys, a través del món del futbol, em vaig trobar amb el lesbianisme i vaig entendre que podien agradar-me les noies. Em vaig trobar a gust en aquell ambient, però vaig confondre orientació sexual amb identitat.
–Què va passar, llavors.
–Quan vaig veure la pel·lícula Tomboy [narra la infància d’una nena transgènere], em vaig sentir identificat de seguida amb el protagonista i vaig tenir atacs d’ansietat. Vaig començar la teràpia, i va ser un amic qui em va obrir les portes del món trans.
–A casa, ¿com han respost?
–Molt bé. Està sent un procés molt bonic amb els meus pares i germans.
–¿L’inquieta la intervenció?
–Estic nerviós. No s’imagina quant he lluitat. Entro al quiròfan per voluntat pròpia, però també per pressió social. Parlant clar, la societat encara no em veu com a tio si tinc pits.
Notícies relacionades–¿Per què es va posar Teo?
–Per una persona que em va ajudar en el trànsit i perquè el nom em connecta amb la tendresa. Vull que la meva masculinitat tingui tendresa, he triat quins referents prenia de la masculinitat hegemònica.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?