On Catalunya

POLÈMICA VESTIMENTA

Cannes sanciona tres dones per portar burquini

Sis banyistes més que eren a l'aigua "massa cobertes" van ser convidades a abandonar la platja

vvargas35146106 a  burkini  full body swimsuit  l  designed for muslim women160816173937

vvargas35146106 a burkini full body swimsuit l designed for muslim women160816173937 / MOHD RASFAN

3
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO SANCHEZ / PARÍS

Lluny de calmar-se, la polèmica al voltant del burquini a França continua a primera plana. Tres dones han sigut multades per portar el banyador islàmic a les platges de Cannes. El 25 de juliol, l'alcalde de la ciutat costanera, David Lisnard, membre del partit conservador Republicà va prohibir, a través d'una ordenança municipal, qualsevol vestimenta religiosa a les platges de la ciutat. Es convertia així en el primer abanderat de la lluita contra el burquini.

El polèmic veto, recorregut pel Col·lectiu contra la Islamofòbia a França (CCIF) i tres particulars, va ser recolzat el dia 13 d'agost pel Tribunal Administratiu de Niça. La justícia considera que el decret respecta “les disposicions de l'article primer de la Constitució”: França és una república laica i, per tant, es “prohibeix a qualsevol persona fer prevaler les seves creences religioses sobre el respecte de les regles comunes que regeixen les relacions entre col·lectivitats públiques i particulars”.

Des d'aleshores, segons el diari 'Nice Matin', els controls contra aquesta peça de roba s'han multiplicat: a més de les tres multes, sis dones que es banyaven “massa cobertes” van ser convidades a abandonar la platja.

LAÏCISME

“Una vestimenta que manifesta de manera ostentosa una pertinença religiosa, quan França i els seus llocs de culte religiós són actualment objectiu d'atacs terroristes, pot provocar problemes d'ordre públic que hem de prevenir”. Amb aquesta declaració de principis i recordant la laïcitat de l'Estat, l'ajuntament de Cannes va vedar l'“accés a les platges” a tota persona “que no porti una vestimenta correcta, respectant la moral i el laïcisme, les normes d'higiene i de seguretat”. Així, anar a les platges de Cannes amb burquini constitueix una infracció penada amb 38 euros de multa.

El decret de Cannes ha sigut imitat per la localitat de Villeneuve-Loubet, també a la Costa Blava, i recentment per la localitat corsa de Sisco, després dels enfrontaments que van tenir lloc aquest cap de setmana. La defensa de la laïcitat o el perill del burquini per a l'ordre públic, són els dos pilars que sustenten la prohibició del polèmic banyador.

No obstant, alguns s'han atrevit, fins i tot, a qualificar la peça de “fonamentalista”. El director general de Serveis de la Ciutat de Cannes, Thierry Migoule, defensava el veto assegurant que es tracta de “vestimentes ostentoses que fan referència a la lleialtat a moviments terroristes que ens han declarat la guerra”.

CONVIVÈNCIA

Mentre François Hollande i Manuel Valls guarden silenci davant la controvèrsia, la ministra de Drets de les Dones, Laurence Rossignol, ha acusat el burquini de servir a “una visió profundament arcaica del lloc de la dona en la societat”. La primera reacció en el si de l'Executiu aposta per un combat contra el burquini “sense segones intencions”, evitant convertir l'islam en un objecte de campanya política com fa “l'extrema dreta”.

Notícies relacionades

Entrevistada el 15 d'agost a Europa 1, Rossignol assegurava que “no es tracta únicament d'un nou tipus de banyador”, sinó d'“un projecte de societat”. La ministra ha preferit no pronunciar-se respecte als vetos locals de la peça, apuntant que per “abordar aquests temes de prohibicions de vestimenta (…) és necessari tenir al cap que no concerneixen als ‘musulmans’” sinó “a una fracció política organitzada que vol desenvolupar un projecte de societat”.

No és la primera vegada que França s'enfronta a una controvèrsia relacionada amb peces de caràcter religiós. El 2011, l'Estat gal va prohibir qualsevol “vestimenta que dissimuli la cara i per tant faci impossible la identificació de la persona”. Sota aquesta normativa, qualsevol dona vestida amb el nicab o el burca als espais públics s'enfronta, a França, a una multa de 150 euros. Una llei recolzada pel Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg que considera que “la cara juga un rol important en la interacció social” i portar-la tapada als llocs públics pot ser una “amenaça per a la convivència”.