El burquini encén un poble de Còrsega

Una baralla entre magribins i veïns de Sisco provoca que l'alcalde de la localitat decideixi prohibir aquesta peça de bany que cobreix tot el cos de la dona

35113208 60

35113208 60 / PASCAL POCHARD-CASABIANCA (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Un incident en una platja de Còrsega ha tornat a posar de manifest la tensió que hi ha en aquesta illa francesa del Mediterrani entre part de la població local i la comunitat d'immigrants musulmans, agreujada després dels atemptats gihadistes que ha patit França. La batalla campal de dissabte passat a la platja de la localitat de Sisco per un 'burquini' ha motivat que l'alcalde d'aquest municipi, el socialista Ange-Pierre Vironi, hagi decidit prohibir l'ús d'aquesta peça de bany, que cobreix tot el cos de la dona. "El que pretenc és que les comunitats puguin viure juntes i en harmonia. Necessitem pau i concòrdia a l'illa", ha dit Vironi.

Els greus incidents, que van acabar amb cinc ferits i destrosses materials, es van precipitar, segons alguns testimonis, quan uns turistes van fotografiar una dona que duia 'burquini". Un grup de persones d'origen magribí van començar a increpar i a tirar pedres als visitants i a uns adolescents corsos que observaven l'escena. En la batussa es van unir pares dels nens i altres veïns.

Aquesta és, almenys, la versió que va donar, megàfon en mà, una de les adolescents davant un grup de 500 persones que l'endemà, diumenge, es van concentrar a la comissaria de la ciutat de Bastia, també al nord, per protestar contra la comunitat magribina. Els manifestants van cridar "¡A les armes¡" i es van dirigir cap al barri de Lupino, d'on procedien els magribins. Segons va explicar la nena, en el moment de l'incident, el grup de musulmans van cridar "Al·là Akbar (Déu és gran), us matarem. Som del 36 de Lupino i no tenim por de vosaltres". La nena va assegurar a més que un dels magribins anava armat amb una destral i que un altre va utilitzar un arpó.

Les autoritats han obert una investigació per saber si la versió de l'adolescent, de 16 anys, s'ajusta a la realitat. De moment no es coneix la versió del grup de magribins.

ORATORI MUSULMÀ

Amb la prohibició del 'burquini', l'alcalde de Sisco s'ha unit als d'altres dues localitats franceses, Cannes i Villeneuve-Loubet, de la Costa Blava, que setmanes enrere van prohibir aquesta peça que "manifesta de forma ostentosa una pertinença religiosa", segons el decret de l'alcaldia de Cannes.

"Quan França i els llocs de culte religiós són actualment objectiu d'atacs terroristes, (el 'burquini' pot provocar disturbis de l'ordre públic", deia també la nota. El director general de serveis de l'Ajuntament de Cannes, Thierry Migoule, va anar més lluny i, en declaracions a Francetv info, va assegurar que el "burquini" és un "senyal d'adhesió al gihadisme" i planteja a més "problemes d'higiene".

La Lliga dels Drets Humans (LDH) i el Col·lectiu contra la Islamofòbia a França (CCIF) han criticat la decisió de prohibir aquesta peça.

Notícies relacionades

Diversos incidents en què s'han vist implicats membres de la comunitat musulmana han succeït últimament a Còrsega. El mes de desembre passat, un oratori musulmà va ser saquejat després que es produís un atac contra el departament de bombers perpetrat, suposadament, per joves àrabs,

El mes passat, l'assemblea de Còrsega va adoptar una resolució demanant al Govern de París tancar tots els llocs de culte musulmans radicals a l'illa després que l'FLNC, un grup independentista, amenacés els "islamistes radicals" de "respondre amb determinació " a qualsevol atac.

Temes:

Còrsega