HIPOCRESIA RELIGIOSA

El documental sobre capellans gais practicant cibersexe inicia la seva ruta de col·lisió amb el Vaticà

'Amores santos', amb clara intenció de denúncia, s'estrena al Brasil, el país més violent contra el col·lectiu LGTB de tota l'Amèrica Llatina

Tràiler del documental ’Amors Sants’. / DENER GIOVANINI

3
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / RIO DE JANEIRO

Després de rebre milers de missatges d'odi a les xarxes socials i una amenaça de mort a la bústia de casa seva, el director brasiler Dener Giovanini es va jugar dimecres a la nit el tot pel tot. En un cèntric cine de Rio de Janeiro, un reduït grup de 30 persones van ser les primeres a visualitzar els 85 minuts del documental 'Amores santos'. “Us adverteixo que la pel·lícula és intensa i teniu tot el dret d'anar-vos-en. Però seria una verdadera llàstima”, va dir el nerviós director en l'última prova abans de la definitiva estrena al públic, dijous a la nit, en la gran obertura del Festival de Gènere i Sexualitat de Rio de Janeiro

I és que les imatges de sacerdots catòlics, evangèlics, ortodoxos i anglicans masturbant-se fins a ejacular davant les pantalles dels seus ordinadors i telèfons mòbils no serien fàcils d'assimilar per a la majoria dels presents. Durant mesos, l'equip de rodatge de Giovanini va mantenir contacte a través de diversos perfils falsos a Facebook amb uns 5.000 religiosos de 36 països, entre ells Espanya i el Vaticà mateix. Des de simples rectors a bisbes i fins i tot cardenals, els religiosos van sucumbir, un per un, als encants de l'actor homosexual de 25 anys, Darico Macedo

En jornades de fins a 16 hores de filmació, aquests servents de Déu van deixar anar les seves més fosques fantasies sense importar-los estar envoltats de crucifixos i imatges de la Mare de Déu. Tot un miracle possible gràcies a internet, i a les videoconferències per Skype, que va convertir el documental en un dels primers filmat íntegrament a través de la 'webcam'.

AMB CENSURA

“Vam tenir tant èxit a l'hora d'aconseguir escenes de sexe explícit que vam haver de simular les ejaculacions de l'actor amb semen fals. En alguns moments Darico no aconseguia mantenir l'erecció a causa de l'impacte que li causaven els religiosos”, va confessar el director davant la impactada premsa brasilera en la roda de premsa posterior. A causa de l'enorme volum i el potencial destructiu del material filmat, només 120 religiosos vans er inclosos en el muntatge final mentre que el material brut es troba amagat per duplicat en cinc llocs. Una autèntica bomba de rellotgeria ja que, en cas que li passés alguna cosa a qualsevol membre de l'equip, el material podria ser exposat sense cap classe de censura, com sí que passa en la versió per al públic.

“No es tractava d'ensenyar 450 penis erectes ni d'exposar els seus propietaris, sinó de denunciar la hipocresia de les institucions religioses de tot el món”, va sentenciar rotund Giovanini. En efecte, el documental no només desvela el tèrbol submón de la homosexualitat a l'interior de les esglésies i seminaris de la Vella Europa i el Nou Món, sinó que exposa de manera brutal el nefast efecte que el discurs promogut des d'aquestes instàncies té en la societat i que, segons el director, suposa verdader germen de l'homofòbia.

HOMOFÒBIA

Notícies relacionades

Els testimonis de teòlegs, sociòlegs, capellans que van assumir la seva homosexualitat i familiars d'adolescents que van cometre suïcidi per causa de l'homofòbia complementen un documental amb clara intenció de denúncia i que es presenta uns dies després del brutal assassinat d'un estudiant gai de 30 anys a la Universitat Federal de Rio de Janeiro (UFRJ). Una prova més de perquè el Brasil està considerat el país més violent contra el col·lectiu LGTB de tota l'Amèrica Llatina i del coratge de Giovanini.

Conscient del fort impacte que el seu documental podria causar no només en el públic brasiler sinó mundial, el director estudia desaparèixer un temps del Brasil i iniciar una gira per festivals d'Europa abans d'iniciar la difusió massiva del documental a través d'internet. De moment, la 12a Edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, que se celebrarà entre el 26 de novembre i el 10 de desembre, podria ser la primera parada del brasiler al nostre país. Conscient del seu atreviment al desafiar al totpoderós Vaticà, Giovanini sap que la seva vida podria canviar per sempre: "Potser he fet un pas atrevit, espero que sigui el públic i no l'Església el que em jutgi”.