NOU ESCÀNDOL A L'ESGLÉSIA

Un documental destapa centenars de capellans gais fent cibersexe

'Amores santos' pretén denunciar «la hipocresia» de l'Església en el tractament de l'homosexualitat

Els autors van caçar els religiosos al simular ser homosexuals que buscaven consell espiritual

Tràiler del documental ’Amors Sants’. / DENER GIOVANINI

3
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / RIO DE JANEIRO

Amb més frustració que esperança per al col·lectiu homosexual va concloure el cap de setmana passat el Sínode sobre la Família al Vaticà. Els 270 pares sinodals que s'hi van donar cita no van afluixar la corda i les expectatives d'una Església més oberta amb els homosexuals van quedar sepultades sota 94 paràgrafs de pura ortodòxia. Els bisbes van passar sobre la qüestió de puntetes i tan sols es van limitar a demanar respecte per al col·lectiu gai. Malgrat el discurs amable del papa Francesc, el Vaticà segueix tancat i barrat a l'homosexualitat. Almenys de portes enfora.

A 9.000 quilòmetres de distància, en un luxós hotel de Rio de Janeiro, un home mostra amb recel la pantalla del seu ordinador portàtil: «Quan la gent vegi això, la seva visió de l'Església canviarà per sempre». No és una broma. Les 500 hores de gravacions del documentalista brasiler Dener Giovanini podrien ser la bomba que llanci pels aires les portes de la hipocresia en la institució religiosa més gran del planeta. Durant dos mesos, aquest brasiler va gravar les relacions sexuals que van mantenir a través d'internet més d'un miler de religiosos catòlics, anglicans, protestants i ortodoxos de 36 països, entre ells també Espanya.

ESTRENA AL GENER / El resultat de tant frenesí, el documental Amores santos, promet fer tremolar les esglésies de mig món en la seva estrena prevista per al gener del 2016. «Et sorprendries de com arriba a ser de fàcil mantenir cibersexe amb un sacerdot de Suècia encara que no sàpigues ni una paraula de suec», explica a EL PERIÓDICO aquest brasiler, que era conegut al país pels seus reportatges sobre medi ambient fins que va decidir donar un enfocament més social al seu treball.

«El Brasil té la població catòlica més gran del món i és líder mundial en assassinats d'homosexuals. Volia comprovar si hi havia cap relació entre el missatge homofòbic de l'Església i la violència», assegura Giovanini, que va iniciar el seu projecte creant tres perfils a Facebook fent-se passar per un jove homosexual que buscava orientació religiosa. Un inici càndid que ràpidament derivaria en sessions de «16 hores de cibersexe al dia», en ocasions amb «més de 15 sacerdots a la vegada».

«Recordo perfectament la primera vegada que un dels religiosos va proposar fer cibersexe a través de Skype. Era un rector de 80 anys nu enmig d'una sagristia, gemegant i ejaculant al costat d'una imatge de la Mare de Déu», relata. Uns dies abans, Giovanini havia hagut de recórrer a un actor professional davant la insistència de molts dels sacerdots a mantenir relacions sexuals a través d'internet. L'elegit per aquest paper tan difícil va ser l'actor homosexual de 25 anys Darico Macedo.

«Moltes vegades les imatges resultaven tan grotesques que Darico no aconseguia mantenir una erecció. Tot i així, alguns van arribar a enamorar-se perdudament d'ell», recorda Giovanni mentre busca, entre els 1.085 missatges no llegits de WhatsApp, els d'un pastor evangèlic que va estar a punt d'abandonar la seva dona i fills per l'actor. «No vull ni llegir els missatges, hi deu haver centenars d'amenaces», insisteix.

Les cares dels 150 religiosos que apareixeran al documental estaran distorsionades «per evitar represàlies», assegura el documentalista, que assenyala que el seu principal objectiu ha sigut denunciar «tanta hipocresia». Amb el gest seriós, Giovanini admet que l'assumpte toca les altes esferes de l'Església catòlica: «Tenim dos arquebisbes europeus però no en puc dir els noms o la procedència perquè són persones conegudes i no les voldria perjudicar».

EMPENTA A L'ESGLÉSIA / El muntatge definitiu d'Amores santos inclourà l'opinió del conegut teòleg homosexual alemany David Berger i el testimoni de diferents familiars de víctimes de l'homofòbia. «Vaig viatjar als Estats Units, on uns pares em van explicar com l'Església els havia ensenyat a odiar el seu fill homosexual. Un dia, el noi va aparèixer davant d'ells i, després de demanar-los perdó, es va volar el cap», relata el director.

Notícies relacionades

Catòlic tot i que no practicant, Giovanini creu que el documental podria donar l'empenta definitiva que necessita l'Església per a l'acceptació de l'homosexualitat: «El discurs del rebuig des dels púlpits s'ha d'acabar. Espero que gràcies a això, quan aquests senyors es reuneixin a Roma l'any que ve, pensin en els milions d'homosexuals que pateixen».

Vegeu el tràiler del documental al mòbil o a e-periodico.cat.