La lluita contra el canvi climàtic, premi Princesa d'Astúries

El jurat del guardó a la Cooperació Internacional distingeix l'Acord de París del 2015

cjane34407277 gra157  oviedo  asturias   22 06 2016   la convenc160622140912

cjane34407277 gra157 oviedo asturias 22 06 2016 la convenc160622140912 / J L Cereijido

2
Es llegeix en minuts

L'esforç de les Nacions Unides des de fa més de dues dècades contra el canvi climàtic, representat a la Convenció Marc (CMNUCC) constituïda el 1992 i que va permetre firmar el desembre del 2015 l'històric Acord de París, ha obtingut aquest dimecres el premi Princesa d'Astúries de cooperació internacional.

L'Acord de París suma, per primera vegada, promeses de reducció d'emissions tant de països desenvolupats com en desenvolupament, així com el compromís de la comunitat internacional de posar en marxa tots els esforços necessaris perquè la temperatura del planeta no superi els dos graus a finals de segle i a fer tot el possible perquè no superi els 1,5 graus.

El jurat ha destacat "la importància d'aquest acord en el context de la cooperació internacional, com a projecte de futur per ajudar tots els països a avançar junts cap a un model més net i sostenible", segons l'acta.

L'Acord de París es va firmar el 22 d'abril, a la seu de l'ONU a Nova York, coincidint amb el Dia Mundial de la Terra, i entrarà en vigor quan el ratifiquin almenys 55 de les parts involucrades, que sumin en total el 55% de les emissions globals.

SEU A BONN

La CMNUCC, marc en què s'ha aconseguit el pacte, va entrar en vigor dos anys després de la Cimera de Rio, el març del 1994, té la seu a Bonn (Alemanya), està composta per 195 països més la Unió Europea i la seva nova secretària general és la diplomàtica mexicana Patricia Espinosa, que en 15 dies prendrà el relleu de la costa-riquenya Christiana Figueres.

Segons l'acta del jurat, que ha llegit el seu president, l'exministre d'Afers Estrangers Marcelino Oreja, l'acord de París va constituir una "fita històrica" al comprometre's 195 països a aconseguir un model de desenvolupament universal que redueixi gradualment les emissions contaminants i la influència humana en l'augment de la temperatura a la Terra.

A més, el jurat, que ha portat a l'última ronda de votacions la candidatura a un altre organisme dependent també de les Nacions Unides, el Programa Mundial d'Aliments, destaca la importància d'aquest acord en el context de la cooperació internacional com a projecte de futur per ajudar tots els països a avançar junts cap a un model més net i sostenible.

VIQUIPÈDIA, L'ANY PASSAT

La lluita contra el canvi climàtic ja va ser guardonada amb aquest premi el 2007 amb la seva concessió a l'exvicepresident dels Estats Units Al Gore per la seva tasca de divulgació i de conscienciació.

Igual que la resta dels guardons, el de Cooperació Internacional està dotat amb una reproducció d'una escultura de Joan Miró -símbol representatiu del guardó-, la quantitat en metàl·lic de 50.000 euros, un diploma i una insígnia.

Notícies relacionades

El premi de cooperació internacional, que l'any passat va recaure en Viquipèdia, ha sigut concedit, entre altres, a la Fundació Fulbright, la societat Max Planck; la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja; Al Gore; la Fundació Bill i Melinda Gates; Helmut Kohl; Mário Soares; Yitzhak Rabin i Iàssir Arafat; Frederick De Klerk i Nelson Mandela; Jacques Delors i Mikhaïl Gorbatxov i Raúl Alfonsín.

En aquesta edició ja han sigut distingits l'actriu Núria Espert (arts), el fotoperiodista nord-americà James Nachtwey (comunicació i humanitats), la historiadora britànica Mary Beard (ciències socials), el biofísic nord-americà Hugh Herr (investigació), el triatleta Javier Gómez Noya (esports) i el novel·lista nord-americà Richard Ford (lletres).