presumpta violació policial

Imputats per tortures quatre agents dels Mossos de la comissaria de Tarragona

La víctima denuncia que durant una hora el van vexar, li van donar cops i el van amenaçar, fins i tot encanonant-lo amb les seves pistoles

Una investigació d'Afers Interns del cos policial ha permès que els agents siguin acusats

 

  / JOAN REVILLAS

4
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA / GUILLEM SÀNCHEZ / BARCEONA

Un jutjat del Vendrell investiga quatre agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Tarragona, imputats per delictes de tortura i contra la integritat moral d’un confident. Els policies estan acusats de vexar i amenaçar un home per treure-li informació sobre el robatori que dos mossos (un home i una dona que eren parella) havien patit al seu domicili particular. Durant aquella violació de domicili, els lladres van sostreure l’arma reglamentària d’un dels policies i les plaques identificatives de tots dos.

    L’inici de la instrucció d’aquest cas es remunta al 2010, quan la víctima –l’home presumptament torturat perquè facilités informació sobre el robatori de la pistola i les credencials– va denunciar els fets. El 2015, i gràcies a un informe de la Divisió d’Afers Interns (DAI) al qual ha tingut accés aquest diari, el magistrat del Jutjat d’Instrucció número 4 va poder identificar i imputar tots els policies implicats després de reconstruir minuciosament el que va passar el 21 de juliol del 2010 a la nit, al voltant d’un mes després del robatori a la vivenda dels dos agents dels Mossos.

    Segons l’acte judicial, el denunciant era un confident i dos agents –un home i una dona– el van comminar a acompanyar-los amb l’argument que el jutge volia veure’l immediatament. Li van dir que eren d’estupefaents i el van portar en un turisme Opel Corsa al port de Torredembarra. Al cap de poca estona s’hi va presentar un altre cotxe, un Suzuki, amb dos agents més.

DISPOSATS A ARRUÏNAR-LI LA VIDA

Una vegada allà, en un lloc apartat, tres dels agents van començar a assetjar-lo avisant-lo que manaven ells, que l’acusarien de narcotraficant i que expliqués de seguida on era l’arma perquè estaven disposats a arruïnar-li la vida si no ho feia. Un d’ells, «de forma sorprenent», va arribar a donar-li cops a «l’interior dels genolls». Una acció que va fer que l’home caigués a terra, moment en què se li van trencar les costures dels pantalons. Després de tirar-lo a terra, dos mossos el van encanonar amb les seves pistoles perquè parlés. Un tercer també el va amenaçar i el quart, malgrat que el denunciant implorava i afirmava plorant que no sabia res, se’n va mantenir al marge i no va fer res per ajudar-lo.

    Aquesta situació va durar una hora, durant la qual es van intercalar els espais en què els tres mossos parlaven entre ells i altres moment en què tornaven a la càrrega i l’acoquinaven. Van arribar a dir-li també que si parlava i els ajudava a recuperar la pistola i les credencials sostretes, entre tots li farien la vida més fàcil i li treurien multes que tingués impagades. 

    Per tota resposta, l’home va insistir que no sabia res i que, si ho hagués sabut, ho hauria dit. Finalment, els quatre policies se’n van anar i el van deixar sol. Al cap d’uns dies, l’home va presentar una denúncia per tot el que havia passat.

    El jutge va escoltar la seva declaració i va considerar que aquesta era «persistent i coherent». Per això, l’agost del 2010 va requerir informació als Mossos per tal d’aclarir si s’havia produït algun incident amb el denunciant al port i per identificar els agents que hi estiguessin involucrats. La resposta del cos va ser que no constava cap incident. El jutge va tornar a reclamar al setembre més informació. Aquesta vegada sobre el robatori a casa dels policies que hauria motivat la hipotètica tortura, i novament la policia catalana va respondre que tampoc constava aquella violació de domicili.

RODA DE RECONEIXEMENT

El magistrat va acabar decretant l’arxivament de la causa incoada arran de la denúncia de la víctima. Però aquesta va presentar un recurs perquè es reobrís el cas. L’Audiència de Tarragona ho va estimar i es va reobrir la instrucció. El mes de febrer del 2015, el jutge va ordenar una roda de reconeixement per la qual van desfilar 13 policies. El denunciant va identificar un dels agents. El jutge va tancar la instrucció l’abril del 2015 imputant a aquest agent els delictes de tortures i contra la integritat moral.

Notícies relacionades

    No obstant, els Mossos d’Esquadra havien obert el mes de febrer del 2015 una informació reservada. Aquesta investigació iniciada d’ofici per afers interns va permetre identificar i imputar els altres tres agents que haurien participat en les suposades tortures al confident el 21 de juliol a la nit. 

    També va trobar proves que els agents investigats van estar al port de Torredembarra i va trobar la denúncia presentada pel robatori al domicili de la parella de mossos. Les dues coses havien sigut negades al jutge el 2010. En aquests moments, la instrucció judicial està pendent de resoldre el recurs presentat per la defensa dels quatre policies. 

En l'informe de la DAI també consta la denúncia del robatori de la pistola i de les credencials a casa dels agents. Un incident que s'havia negat al jutge anys abans. En la denúncia, no obstant, no es reflecteix que ningú s'emportés cap pistola, però sí la clau de l'armer de la comissaria.