La vaga estudiantil culmina amb manifestacions a les principals ciutats d'Espanya

Diversos milers d'alumnes assisteixen a la marxa a Madrid i només uns centenars a Barcelona

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
ADRIÀ PALACÍN / BARCELONA

Diversos centenars d'estudiants s'han manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona per exigir la derogació de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), impulsada per José Ignacio Wert, i de la llei educativa de Catalunya (LEC). La marxa també ha reclamat que s'aturi la implantació del sistema universitari de graus de tres cursos i màsters de dos, conegut com a 3+2.

La manifestació s'ha desenvolupat, així mateix, amb una assistència molt dispar i més aviat fluixa, a Girona, Lleida i Tarragona, a més de Madrid, on hi han participat diversos milers d'alumnes, i les principals ciutats d'Espanya. 

Ha culminat amb aquestes manifestacions la segona i última jornada de vaga general d'estudiants, convocada a tot Espanya pel Sindicat d'Estudiants (ES), minoritari a Catalunya. El sindicat estudiantil català ha situat el seguiment de la vaga en el 90%, en el cas dels instituts, i en el 70%, a les universitats.

No obstant, segons la Generalitat, la vaga amb prou feines ha tingut incidència a les universitats catalanes. La secretaria d'Universitats ha informat que "no ha afectat l'activitat acadèmica" excepte a la facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB) i al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, on hi ha hagut una menor afluència d'estudiants i s'han deixat de fer algunes classes.

REVERTIR LES RETALLADES

Notícies relacionades

El portaveu del SE Catalunya, Borja Latorre, s'ha mostrat "content per la gran mobilització malgrat les amenaces des de la Conselleria d'Ensenyament als centres perquè no es produís la vaga". Latorre ha fet una crida directa als partits polítics, i molt especialment al PSOE, perquè s'"eliminin unes lleis injustes" i que "encobreixen la privatització de l'educació pública". 

El portaveu estudiantil assegura que els dirigents socialistes estan "enganyant els estudiants" quan diuen que la LOMCE serà paralitzada. "El pacte amb Ciutadans no contempla la derogació total de la llei", assegura Latorre. El marcat augment de les taxes universitàries i les retallades en educació durant la passada legislatura són dues situacions que l'ES també reclama revertir.