El TSJC obliga la Generalitat a escolaritzar en un institut un alumne amb necessitats especials
L'alt tribunal defensa l'escola inclusiva i recorda que la llei d'educació advoca per la normalització

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, presenta el curs escolar 2015-2016. /
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una sentència pionera a favor de l’educació inclusiva dels alumnes amb necessitats educatives especials i ha obligat a escolaritzar en un institut de secundària un alumne de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) a qui la Generalitat volia enviar a un centre d’educació especial, segons va informar la Fundació Gerard, que reprodueix a la seva pàgina web la sentència.
La decisió desestima el recurs d’apel·lació interposat per la Generalitat contra una sentència dictada pel Jutjat Contenciós administratiu número 17 de Barcelona el setembre del 2014, en la qual es pronunciava a favor de l’educació inclusiva de Gerard F. M., de 14 anys. L’alt tribunal també s’ha posicionat a favor d’una «educació inclusiva en el sistema educatiu ordinari» malgrat que el ministeri fiscal havia sol·licitat admetre el recurs de la Generalitat.
La fiscalia entenia que el menor «té dificultats d’escolarització i necessita el suport sense que sigui possible que el tingui en un centre ordinari si no s’adopten mesures desproporcionades».
No discriminació
La sentència del TSJC al·lega que la llei educativa defensa que l’escolarització de l’alumnat amb necessitats educatives especials «es regirà pels principis de normalització i inclusió i assegurarà la seva no discriminació i la igualtat efectiva en l’accés i la permanència en el sistema educatiu».També fa referència a la llei 14/2010, dels drets i oportunitats de la infància i l’adolescència, a l’assenyalar que els nens i els adolescents «amb discapacitats tenen dret a una escolaritat inclusiva i amb el suport necessari per potenciar el màxim desenvolupament acadèmic, personal i social».
L’alt tribunal destaca que els poders públics han de prestar una «especial atenció en la prevenció i l’eliminació d’actituds discriminatòries dirigides a nens i adolescents amb discapacitats».
Notícies relacionadesA la llum de l’informe psicopedagògic del menor, el tribunal diu que «resulta evident» que no existeix la més mínima prova que l’esforç que exigeix a l’Administració la llei 4/2010 sigui en aquest cas desproporcionat o indegut.
La Plataforma Ciutadana per l’Escola Inclusiva denuncia que l’escola inclusiva, la que integra nens amb necessitats especials en centres convencionals, funciona raonablement a primària, però quan el menor passa a secundària la seva posada en pràctica depèn de la voluntat dels professors. Els pares afectats consideren que la diferència que es dóna entre les dues etapes escolars es podria corregir amb un decret que regulés l’atenció educativa d’aquests alumnes. Una normativa que el Parlament va ordenar a la Conselleria d’Ensenyament tenir a punt el 2014, però que encara està en fase de tràmit, segons va reconèixer la mateixa titular en funcions del departament, Irene Rigau, a principis del setembre passat, motiu pel qual no ha entrat en vigor aquest curs.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers