Els responsables del Museu de la Retirada ocultaven un enorme arsenal a casa seva
La majoria de les armes confiscades a Camprodon no estaven inutilitzades i les granades i projectils d'artilleria corrien perill d'esclatar

Pistola Luger de l’Alemanya nazi confiscada als responsables del museu de la retirada de Camprodon. /
En total, 37 armes de guerra, 10 armes amb dispositiu metrallador, 95 pistoles, 30 revòlvers, 97 granades de mà, 50 projectils d'artilleria i més de 12.000 cartutxos. Aquestes són algunes de les armes i explosius que la Guàrdia Civil va trobar dilluns passat a les vivendes d'Alexandre Cuadrado i Lluís Bassaganya, responsables del Museu de la Retirada de Camprodon (Ripollès) i que avui dijous han sigut exposades davant els mitjans de comunicació pels responsables de la Benemèrita.
Tot l'armament, els explosius i la munició incautats han sigut trobats als domicilis particulars dels responsables del museu i no a la sala on s'exhibien les armes i pertrets procedents de la fugida dels militars republicans. “De la sala en què hi havia l'exposició sols ens hem incautat de dues armes de guerra (un fusell metrallador i un subfusell) i d'unes granades de mà que estaven desactivades però que podien tornar-se a reutilitzar”, ha precisat el tinent coronel de la Guàrdia Civil Jorge Cumba.
Una sala privada
El Museu de la Retirada de Camprodon no és un museu oficial ni té cap vinculació amb l'ajuntament de la població. Es tracta d'una sala d'exhibició privada que va ser oberta al públic gratuïtament fa set anys per Alexandre Cuadrado i Lluís Bassaganya per mostrar la gran quantitat d'armes, explosius, munició i altres pertrets abandonats per l'Exèrcit republicà durant la seva fugida a França després de la guerra civil, i que ells havien trobat en els últims 20 anys als voltants de Camprodon. La mostra havia sigut visitada per moltes persones durant tot aquest temps i fins i tot hi havien anat grups d'escolars a veure-la, sense saber que a pocs metres, als soterranis de la vivenda contínua (annexa a la sala d'exhibició), s'acumulaven un gran nombre d'explosius que corrien el perill d'esclatar per la seva degradació. Els responsables de la sala, que han preferit no fer declaracions a l'espera de comparèixer davant el jutge, han explicat que no saben si tornaran a obrir l'exposició al públic. "És una cosa que hem d'estudiar amb el nostre advocat", han precisat.
El comandament de la Benemèrita ha explicat que la majoria dels explosius (granades de mà i projectils d'artilleria) eren a la vivenda d'Alexandre Cuadrado i al seu soterrani, situat al costat de la sala d'exhibició, i a tan sols a uns metres del carrer. “Aquests explosius eren un perill per a la població, perquè a causa de la seva antiguitat i degradació eren altament inestables i podien esclatar en qualsevol moment. A més, també hi havia granades de mà sense les anelles de seguretat”, ha afegit el tinent coronel.
Armament comprat
Gran part de l'armament trobat havia sigut adquirit per Cuadrado i Bassaganya a xarxes de tràfic il·legal d'armes i no havien sigut trobats als voltants de Camprodon, fruit de l'artilleria que els republicans van abandonar abans de fugir a França al final de la guerra civil, com sí que ho era la majoria de l'armament exposat al museu. “Hi ha armes amb el número de sèrie esborrat, pistoles de l'Alemanya nazi, fusells de franctirador de fabricació soviètica utilitzats durant la batalla de Satalingrad i fins i tot el tipus de pistoles que habitualment utilitzava ETA”, ha comentat el càrrec de la Guàrdia Civil.
Els especialistes de l'institut armat procediran a partir d'ara a analitzar tot l'armament incautat per esbrinar si alguna d'aquestes armes s'ha utilitzat en alguna activitat delictiva abans de ser adquirides per Cuadrado i Bassaganya. La Guàrdia Civil descarta que els dos responsables del museu tinguessin cap relació amb la venda d'armes o amb activitats delictives i només els acusa de dos delictes de dipòsit d'armes i munició, per això hauran de declarar davant el jutge del jutjat d'Instrucció número 1 de Ripoll els pròxims dies.
Gabriela Barrios, advocada de Cuadrado i Bassaganya, ha negat "de forma categòrica" que els seus clientes hagin comprat alguna de les armes confiscades per la Guàrdia Civil i ha recordat, en aquest sentit, que els seus defensats es van negar a declarar davant la Benemèrita, a l'espera de fer-ho davant el jutge quan siguin citats pel jutjat de Ripoll encarregat del cas.
L'ajuntament defensa els acusats
L'Ajuntament de Camprodon ha fet públic un comunicat en què dóna el seu suport a Alexandre Cuadrado i Lluís Bassaganya, i defensa la innocència dels dos veïns acusats de dipòsit d'armes i munició per la Guàrdia Civil. En el text, el consistori qualifica d'“innocent i innòcua” l'activitat que tots dos estaven portant a terme al capdavant del Museu de la Retirada. “Els responsables municipals partim, en aquests moments, del convenciment que, en qualsevol cas, (la detenció) es tractarà d'una inadequada interpretació de les actuacions de les persones acusades, que com a molt s'haurien constituït en víctimes d'un procediment burocràtic complicat i complex, però mai en responsables de cap tipus de delicte”, afegeix la nota. El comunicat afegeixi que Cuadrado i Bassaganya són dos veïns molt coneguts de Camprodon “als quals la immensa majoria de la població els reconeix l'esforç i dedicació desinteressada en benefici del poble”.
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Successos Mort dels germans d'Amer: un va matar a l'altre i després es va suïcidar
- En investigació El cap d’un dels bombers dels canvis de sexe fraudulents el defensa contra Interior
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris