ESTUDIEN UNA QUEIXA AL CGPJ

Víctimes de l'Alvia veuen "negligent" l'actuació del jutge

El fiscal presentarà d'aquí 10 dies l'escrit d'acusació, després de l'acte de tancament de la instrucció

Flors a prop del lloc de l’accident de l’Alvia, el juliol del 2013

Flors a prop del lloc de l’accident de l’Alvia, el juliol del 2013

2
Es llegeix en minuts

Les víctimes estudien interposar una queixa davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a l'entendre que l'actuació del jutge Andrés Lago Louro, al tancar la instrucció jutge Andrés Lago Lourodel cas obert per l'accident de l'Alvia que va provocar 80 morts, és "negligent".

Així ho ha assenyalat aquest dijous l'exdiputada del PP per l'Assemblea de Madrid Teresa Gómez-Limón, afectada pel sinistre que va tenir lloc el 24 de juliol del 2013 al revolt d'A Grandeira i pel qual únicament està imputat el maquinista, Francisco Garzón Amo, que aquell dia conduïa despistat a l'atendre una trucada telefònica de l'interventor.

"Estem indignadíssims", ha subratllat Gómez-Limón. El seu advocat, com a acusació particular, també preveu recórrer l'acte de tancament, primer davant el jutjat, tot i veure-ho "inútil", i després davant l'Audiència Provincial.

Gómez-Limón, pertanyent a la Plataforma de Víctimes de l'Alvia 04155, recolza la concentració convocada per aquest col·lectiu aquest divendres, a les 11.00 hores, davant els jutjats de Santiago de Compostel·la, i avança que estudien mobilitzar-se davant la seu del CGPJ a Madrid.

Així, carrega contra una instrucció tancada "en fals", com ho fa la plataforma a través d'un comunicat de premsa emès aquest dijous en què les víctimes reclamen "veritat i justícia".

"Curiosament, el tancament coincideix amb l'anunci que vam fer aquesta setmana de l'estrena a la Setmana Internacional de Cine de Valladolid, Seminci, del documental 'Frankenstein-04155', on es posen damunt la taula dades contundents que demostren la quantitat de negligències i errors que estan darrere de la catàstrofe", adverteix la plataforma.

En aquests entit, avisa que "les víctimes amb escassos mitjans i gràcies a la col·laboració d'enginyers i experts ferroviaris" van ser "capaços de descobrir fets completament escandalosos i que qüestionen la versió oficial".

TRIBUNAL EUROPEU

Amb tot, l'exdiputada, que ha expressat les seves discrepàncies amb la manera d'actuar del Partit Popular davant aquest cas, ha admès que no confia en la justícia espanyola i que augura haver de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans.

D'aquesta manera, s'anticipa a la possibilitat que qui jutgi al seu dia aquesta causa sigui la germana de l'actual secretària d'Estat de Pressupostos, Fernández Currás. "¡Un familiar directe d'un membre del Govern, quan nosaltres anem contra el Govern!", ha lamentat.

ESCRIT DEL FISCAL

En aquest escenari, mentre l'acusació popular, les particulars i també la defensa de Garzón Amo preparen els seus recursos contra el tancament del cas, el fiscal, Antonio Roma, fa el mateix amb l'escrit d'acusació, per al qual té un termini de 10 dies.

Notícies relacionades

Tant la plataforma com l'associació Apafas van avançar aquest dimecres, després de conèixer l'acte, que redactarien dos recursos, amb el termini de tres o cinc dies --en funció del tipus de recurs-- per fer-ho, a l'al·legar "indefensió" ja que el magistrat va inadmetre les proves proposades i les va qualificar d'"inútils" o "improcedents".

Per la seva part, Gómez-Limón fa èmfasi que va sol·licitar "fins a vuit vegades" les proves psicotècniques del maquinista. "La mateixa ministra ens va dir en una reunió que probablement no existeixen", censura.