Governador macroprudent

Governador macroprudent

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, podrà finalitzar el seu mandat de sis anys, l’11 de juny, amb el regust d’haver aconseguit impulsar una nova mesura de caràcter extraordinari per reforçar la solvència de les entitats financeres i deixar-les més preparades per afrontar una hipotètica futura crisi econòmica o financera.

A poc menys d’un mes per deixar el seu despatx amb vista al passeig del Prado i a La Cibeles, Hernández de Cos ha anunciat l’activació de l’anomenat matalàs de capital anticíclic per exigir a les entitats un plus de capital de l’1% (uns 7.500 milions) al llarg dels dos pròxims anys. És una mesura dins de la caixa d’eines macroprudencials, que busquen dirigir-se a la tot el sector financer (macro) per assegurar que els bancs es preparin (prudència) davant possibles riscos sistèmics.

Notícies relacionades

El matalàs anticíclic –una mesura que no fa cap gràcia a les entitats financeres– pot ser el fermall macroprudent del llegat de De Cos; el punt final d’un mandat que es va fixar com a objectius –entre d’altres– recuperar la reputació d’un Banc d’Espanya que no va saber veure la punxada de la bombolla immobiliària del 2008 i millorar la capacitat de reacció primerenca davant els riscos per a l’estabilitat financera i econòmica. I en això seguirà a partir d’ara, perquè, després de deixar el Banc d’Espanya, el macroprudent De Cos continuarà presidint el comitè tècnic del supevisor macroprudencial europeu, al Banc Central Europeu (BCE).

En els seus sis anys de mandat, Hernández de Cos ha vist la gran fusió entre Caixabank i Bankia, ha encarat la gran crisi energètica i d’inflació dels últims anys i ha participat en les decisions del BCE que van impulsar la més ràpida pujada dels tipus d’interès que es recorda a Europa (del 0% al 4,5% en 14 mesos). Ara, abans d’anar-se’n, pot arribar a temps de la primera retallada de tipus d’interès del BCE en mes de vuit anys si, com sembla, l’organisme europeu decideix abaixar el preu del diner en la seva reunió del 6 de juny. Si és així, el regust del comiat del càrrec encara serà millor.