Dura crítica de l'Eurocambra a Espanya per "l'intolerable nombre de desnonaments"

El ple del Parlament Europeu demana al Govern de Rajoy que prengui mesures per posar fre a aquestes actuacions

1
Es llegeix en minuts

El ple del Parlament Europeu ha reclamat aquest dijous al Govern de Mariano Rajoy que prengui les mesures necessàries per posar fre a l'"intolerable nombre de desnonaments" que es registren a Espanya, i ha demanat a la Comissió Europea que vigili que els Estats membres apliquen la nova normativa europea sobre préstecs hipotecaris, per evitar abusos del sector bancari.

L'Eurocambra ha pres aquesta posició en una resolució (aprovada per 383 vots a favor, 266 en contra i 10 abstencions) que va ser redactada arran de diverses queixes de ciutadans europeus, la majoria espanyols, sobre les lleis hipotecàries a la UE i els instruments financers de risc, com les preferents.

En el text, els eurodiputats apunten que el codi de bones pràctiques per a la reestructuració de deutes hipotecaris ha sigut "majoritàriament ignorat" pels bancs, i ha tingut, doncs, un efecte "limitat" a l'hora de frenar el nombre de desnonaments o afavorir alternatives com la dació en pagament.

Segons les dades que recull la resolució, a Espanya s'han registrat uns 400.000 desnonaments entre l'inici de la crisi el 2008 i el primer trimestre d'aquest any.

Una altra de les qüestions sobre les quals alerta l'Eurocambra és el nombre de víctimes de frau financer a Espanya, en referència a la venda que considera "deslleial" de productes financers de risc a 700.000 espanyols, als quals les seves entitats no van informar adequadament dels riscos de l'operació.

En aquest sentit, els eurodiputats demanen a la Comissió Europea que supervisi la correcta aplicació a Espanya de la normativa comunitària en matèria d'instruments financers, i que comprovi les denúncies rebudes i avaluï els resultats del sistema d'arbitratge.

Notícies relacionades

També confia en l'Executiu comunitari per presentar propostes legislatives per regular les insolvències de les famílies.

La comissària de Consum, Vera Jourova, ja va dir dilluns passat que Brussel·les és conscient de la "difícil situació" de molts espanyols per aquesta qüestió, però va considerar adequades les mesures del Govern per protegir els drets del consumidor. Amb tot, Jourova va recordar que l'Executiu comunitari està examinant la informació remesa per les autoritats espanyoles en el mes de juny sobre el compliment de la directiva sobre condicions contractuals.