ELS EFECTES DEL MAL TEMPS

El temporal s'acarnissa amb la collita de fruita i cereal de Lleida

La pluja va obligar a evacuar 85 joves i 38 monitors de tres campaments

El retorn del bon temps permet desactivar l'alerta per inundacions

El temporal va provocar desperfectes en murs, teulades, vehicles i collita.  / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
LAURA BIELA / LLEIDA

El temporal de pluja que va castigar Catalunya entre divendres a la tarda i ahir al matí es va saldar amb desperfectes a tot el territori que van obligar els bombers a fer 177 sortides i van afectar bona part dels camps de collita de Lleida. Algunes de les zones més afectades per la tempesta van ser les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell, on la forta pluja, acompanyada de vent i calamarsa, va destrossar 15.000 hectàrees de fruita dolça i cereal, sobretot blat de moro. Pel que fa a registres, destaquen els 58,1 litres de Tivissa o els 50,4 d'Alcarràs. En la majoria de casos la pedra va arruïnar del 10% al 50% de producció, tot i que en algunes finques va arribar al 100%. El president del sindicat ASAJA-Lleida, Pere Roqué, va xifrar els danys en 60 milions d'euros, a l'espera de les conclusions del peritatge.

Les comarques de Ponent van acaparar la major part de les 314 trucades relacionades amb els efectes de la forta tempesta que va rebre el servei d'emergències 112 fins ahir al migdia. En 177 d'aquestes trucades els bombers van haver d'efectuar sortides per intervenir per inundacions en baixos, per retirar arbres i branques caigudes, assistir alguns conductors que havien quedat encallats en acumulacions d'aigua i revisar instal·lacions elèctriques. En algunes vies de Lleida ciutat, l'aigua superava un pam d'altura, i uns 3.900 abonats es van quedar sense subministrament elèctric durant diverses hores. D'altra banda, els talls en el servei de llum, també van afectar 635 veïns de Montblanc (Conca de Barberà).

MILLORA / Les fortes pluges van obligar també a evacuar tres campaments juvenils amb un centenar de persones. Al Pallars Jussà, l'aiguat va obligar a evacuar un campament a la Torre de Cabdella, amb 42 nens i 22 monitors que estaven instal·lats a la zona coneguda com a Plana de Mont-ros. Tot i que l'acampada s'acabava avui, les famílies van recollir els nens al llarg de la nit de divendres davant el temor que les pluges persistissin durant tot aquest cap de setmana.

Notícies relacionades

A Capolat (Berguedà), els bombers van haver de traslladar fins a un alberg 18 menors i 7 responsables adults d'una agrupació escolta de Tiana a causa de les intenses tempestes que anaven acompanyades d'un gran aparell elèctric a la zona. A Cabanelles (Alt Empordà), els 25 nois i 9 monitors de l'agrupació barcelonina SKUES que estaven acampats van haver de ser evacuats a un centre cívic.

Protecció Civil va desactivar ahir al migdia la fase d'alerta per inundacions, davant la millora de les previsions meteorològiques. L'Agència Estatal de Meteorologia preveu una jornada assolellada i un increment notable de temperatures a la major part del nord peninsular.

Temes:

Temporals