Territori porta a l’Audiència el sistema estatal de límit als lloguers

Territori porta a l’Audiència el sistema estatal de límit als lloguers

LLUÍS SIBILS / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat va interposar ahir un recurs contenciós administratiu contra la resolució del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana que fixa un sistema estatal de referència de preus de lloguer de vivenda i que serveix per regular el límit màxim que han de pagar els inquilins. Aquest contenciós es presenta després que el 5 d’abril la Conselleria de Territori enviés un requeriment previ al ministeri perquè reparés l’esmentada resolució.

El que demana la Generalitat és la combinació del sistema estatal i l’índex català, com ja havia recordat en les negociacions prèvies. Un mes després i sense que el ministeri hagi donat resposta, Territori ha elevat la qüestió a l’Audiència Nacional perquè es pronunciï, tal com marca la normativa reguladora de la Jurisdicció Contenciós Administrativa.

La consellera Ester Capella va recordar, en una compareixença davant els mitjans de comunicació, que la normativa actual obliga l’Estat a aplicar l’índex per àmbits territorials; a tenir en compte els sistemes d’índexs que hi pogués haver prèviament en les comunitats –com és el cas de Catalunya– i a vetllar per la coordinació en l’aplicació dels dos sistemes.

Notícies relacionades

Sistema únic

Lluny d’això, la resolució del ministeri, publicada al BOE el 15 de març d’aquest any, només contempla la creació d’un únic sistema estatal d’índexs. Aquest indicador ha de ser l’instrument que determini el lloguer màxim que els propietaris de pisos podran demanar als seus inquilins i, per tant, l’eina bàsica per contenir les pujades de preus del mercat de lloguer. El mateix text de la resolució determina que l’aprovació del sistema estatal d’índexs s’ha de realitzar "per àmbits territorials". No obstant, no inclou cap aplicació territorial ni té en compte els índexs de referència que ja hi pogués haver en alguna comunitat autònoma.