El Sabadell revela que el BBVA li va anunciar que no milloraria l’oferta

El banc d’origen català publica una carta que Torres va enviar a Oliu abans del no a la proposta de fusió / La revelació afegeix pressió al grup basc

El Sabadell revela que el BBVA li va anunciar que no milloraria l’oferta

Pablo Allendesalazar

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Sabadell va confirmar ahir que el BBVA li va assegurar diumenge, un dia abans que el banc català rebutgés taxativament la seva proposta de fusió per absorció, que el grup d’origen basc no tenia "cap espai per millorar els seus termes econòmics". Així ho va anunciar en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en el qual revela el "text literal" de la comunicació que el president del BBVA, Carlos Torres Vila, va fer arribar al del Sabadell, Josep Oliu, "sense haver-hi contacte o intercanvi previ entre les parts".

El banc d’origen català va justificar la inusual revelació d’aquesta carta, avançada pel diari El Mundo, en la necessitat que el "mercat compti amb informació completa i transparent" davant les "informacions aparegudes en premsa". L’entitat va publicar la missiva sense que la CNMV l’hi demanés, tot i que és possible que en cas de no fer-ho el supervisor l’hi hauria acabat reclamant per la rellevància de la informació. En qualsevol cas, el moviment del Sabadell incrementa la pressió sobre el BBVA, que encara no s’ha pronunciat des que el consell del seu rival va rebutjar la seva oferta de fusió.

En principi, el BBVA té tres opcions: desistir, llançar una oferta de compra (opa) hostil en els termes ja plantejats la setmana passada i rebutjats pel consell del Sabadell, o millorar la proposta perquè la seva entitat competidora hagi de tornar a pronunciar-se. No obstant, la confirmació que Torres Vila va assegurar que no tenia marge de millora el situa en una posició complicada per justificar un hipotètic augment de les condicions econòmiques de l’oferta. Les opa hostils, per la seva banda, tenen pocs precedents a la banca i no solen agradar als supervisors del sector, mentre que desistir tindria un cost per a la imatge de la cúpula de l’entitat, que ja va intentar sense èxit absorbir el Sabadell a finals de 2020.

Diferent signe en borsa

Notícies relacionades

De moment, les accions del Sabadell van caure ahir un 4,33% en borsa, mentre que les del BBVA van pujar un 0,93%. Els títols de l’entitat catalana, amb tot, segueixen un 3,5% per sobre de la cotització que registraven el dia previ a l’oferta del seu competidor (1,799 euros, davant els 1,737 de llavors). El mercat sembla esperar la resposta del BBVA, així com valorar que el Sabadell, malgrat rebutjar la fusió, hagi quantificat per primera vegada en 2.400 milions la remuneració que preveu donar als seus accionistes entre aquest any i el vinent.

L’acció del BBVA va seguir un 5,9% per sota del nivell previ a l’oferta (10,29 euros davant 10,9), fet que confirma que la cotització sembla reflectir la incertesa dels inversors sobre quin pas prendrà respecte al Sabadell i què farà amb l’excés de capital en cas de desistir de la fusió (és a dir, si intentarà una altra operació o continuarà destinant-lo a retribuir els propietaris). Des d’inici d’any, el banc d’origen català acumula una alça del 65% en borsa, mentre que l’entitat basca puja un 29,6%.