Endesa guanya la meitat per la caiguda de preus i el nou impost

L’elèctrica redueix a 292 milions d’euros els seus guanys fins al març i manté els seus objectius per al conjunt de l’any

Endesa guanya la meitat per la caiguda de preus i el nou impost

David Page

3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Endesa nota en els seus comptes la caiguda dels preus de la llum i del gas i també l’impacte de l’impost temporal a les grans energètiques. L’elèctrica va registrar un benefici net de 292 milions en el primer trimestre de l’any, cosa que suposa un fort descens del 51% en relació amb el rècord de l’any anterior, quan va aprofitar els impactes extraordinaris en els seus resultats per la crisi de preus de l’energia, que van disparar els marges del grup tant en el negoci elèctric com en el del gas.

Endesa també rep en els seus resultats l’impacte de l’impost a les grans energètiques creat pel Govern i que de manera temporal obliga al pagament extraordinari d’un 1,2% de les vendes de l’exercici anterior. La companyia elèctrica pagarà en el conjunt d’aquest any 202 milions d’euros en concepte del gravamen temporal.

El resultat brut d’explotació (ebitda) del grup comandat per José Bogas es va situar en els 1.079 milions d’euros, amb una caiguda del 26% respecte als 1.462 milions el 2023, rècord històric d’ebitda trimestral per a la companyia. Els ingressos de l’elèctrica es van quedar en els 5.547 milions d’euros en el període del gener al març, amb un descens del 26%.

Malgrat el descens dels resultats, Endesa confirma els seus objectius per al conjunt de l’any anunciats en l’últim Capital Markets Day, amb una previsió d’un benefici ordinari net d’entre 1.600 i 1.700 milions d’euros per al 2024 i un ebitda situat entre els 4.900 i els 5.200 milions.

La inversió de la companyia en el trimestre es va mantenir estable respecte a l’exercici anterior en 412 milions, amb el 70% dedicat a xarxes i renovables.

El flux de caixa d’Endesa va tancar el trimestre en positiu, amb un total de 167 milions, malgrat l’impacte del pagament del laude arbitral que la va obligar a pagar 530 milions d’euros a Qatar per revisió en els preus dels subministraments de gas. El deute net d’Endesa es va incrementar al març fins als 11.300 milions per les inversions i el pagament del dividend a compte. El deute brut es va mantenir estable en 13.800 milions.

Endesa prepara una desinversió milionària en actius renovables. Prevista en principi per a l’any passat, el tancament de l’operació, segons la companyia, es troba ara en "la fase final" per a la venda del 49% de la cartera de plantes solars en funcionament. Amb això, el grup retindrà el control d’un actiu estratègic per al seu pla de ser una companyia verticalment integrada.

Volatilitat del mercat

Notícies relacionades

El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, va considerar que la gestió de la situació de volatilitat en el mercat "és clau" per a la sostenibilitat del negoci i la recuperació del camí de creixement, per la qual cosa va posar en valor que l’estratègia integrada del grup proporciona "protecció" al seu negoci liberalitzat, "mentre crea valor de manera constant per als accionistes".

Endesa insisteix a reclamar al Govern i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) una "remuneració justa i necessària per al negoci de distribució elèctrica, que permeti incentivar les inversions", com ja estan fent altres països europeus. Això és, que s’elevin els límits i es permeti invertir més a les companyies elèctriques a les seves xarxes. Unes inversions que són remunerades a través dels peatges d’accés que s’inclouen al rebut de la llum i paguen tots els clients, i per a les quals la companyia també reclama una millora de la retribució regulada.

Temes:

Endesa Govern