FACCIÓ DELS BOIXOS NOIS

El Suprem eleva la pena al líder dels Casuals fins als 15 anys i nou mesos

L'alt tribunal considera provats els delictes d'associació il·lícita, lesions, robatori, tinença d'armes i coaccions

Els Casuals processats, durant el judici celebrat l’any passat a l’Audiència de Barcelona.

Els Casuals processats, durant el judici celebrat l’any passat a l’Audiència de Barcelona. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

El Tribunal Suprem ha elevat a 15 anys i nou mesos la condemna a Ricardo Mateo, líder dels Casuals, la facció violenta dels Boixos Nois que es dedicava a robatoris, tràfic de drogues i extorsions en discoteques. També augmenta lleugerament les penes a tres més dels 19 condemnats en la sentència de l'Audiència de Barcelona del maig del 2015, que va enjudiciar activitats d'aquesta banda criminal que va operar a Barcelona des d'almenys el 2006 i fins al 2010 i que va perpetrar accions "gratuïtes, indiscriminades i violentes" contra la propietat, la integritat física i la llibertat alienes.

Bona part dels membres dels Casuals també es dedicaven al tràfic de drogues i eren fanàtics violents del Futbol Club Barcelona, segons descriu la sentència d'instància. A Ricardo Mateo López, líder de la banda, el Suprem li augmenta la condemna des dels 13 anys i 3 mesos que li va imposar l'Audiència de Barcelona a 15 anys i 9 mesos. En concret, el considera autor de delictes d'associació il·lícita, quatre delictes de lesions (un d'ells intentat), robatori amb violència en concurs amb un altre d'usurpació de funcions, contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes i coaccions. Als 18 condemnats més --13 dels quals també són considerats autors d'associació il·lícita-- se'ls imposen penes que van des d'un any fins a 10 anys de presó.

Notícies relacionades

La condemna de Mateo, a qui l'Audiència va considerar cap de la banda --fins i tot impartia sancions a qui no seguia les seves ordres--, queda lluny dels més de 120 anys de presó que va demanar la fiscalia per a ell. 

ENFRONTAMENT

El macrojudici a aquesta banda va durar gairebé dos mesos, i s'hi va viure un enfrontament a la sala entre agents dels Mossos d'Esquadra i membres de la banda en una de les últimes sessions, una picabaralla que investiga un altre jutjat. El Suprem va ordenar a l'Audiència que repetís la primera sentència emesa perquè inclogués les declaracions de testimonis durant la fase d'instrucció que després es van retractar en el judici.