sentència del tribunal constitucional

Cop judicial a la pastilla de l'endemà

El TC anul·la la sanció a un farmacèutic que es nega a dispensar el fàrmac i preservatius

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

El Tribunal Constitucional ha avalat un farmacèutic de Sevilla que es va negar a dispensar la pastilla de l'endemà i preservatius per raons de consciència, fins al punt que no disposava d'aquests productes al seu local. Per això, la Junta d'Andalusia el va sancionar.

L'apotecari va al·legar que no podia vendre la pastilla de l'endemà perquè pot ser abortiva per a algunes dones embarassades. Per aquest motiu, va argumentar que no podia dispensar-la al ser contrari «a les seves conviccions ètiques sobre el dret a la vida». Per aquest motiu ni tan sols comptava «amb el mínim d'existències» que li imposava la normativa sectorial.

Els magistrats comparteixen aquesta posició al reconèixer que els farmacèutics poden al·legar el dret a l'objecció de consciència -com fan els metges- a l'existir «un dubte raonable» sobre la producció «dels efectes» del medicament en una dona embarassada.

A més a més, els jutges treuen ferro a la decisió de l'apotecari perquè la compra d'aquest producte es podia portar a terme en «altres oficines de farmàcia», ja que el local està ubicat al centre urbà de Sevilla. Per aquest motiu, sostenen que l'actuació de l'apotecari no va vulnerar el dret de la dona «a accedir als medicaments anticonceptius autoritzats per l'ordenament jurídic».

No obstant, el tribunal s'oposa a aplicar el mateix criteri a la negativa de l'apotecari a vendre preservatius. Per als jutges, aquesta postura no pot ser declarada constitucional perquè l'apotecari no pot al·legar raons de consciència,

Notícies relacionades

La sentència compta amb el vot particular de tres jutges. La vicepresidenta Adela Asúa lamenta aquesta decisió perquè «pot portar conseqüències nefastes per a la nostra convivència» i suposa «un dràstic canvi doctrinal». Per la seva part, els togats Fernando Valdés i Juan Antonio Xiol defensen la sanció al considerar que l'apotecari sancionat havia de tenir al seu local aquest producte encara que després es negués a vendre'l.

LA LLEI DE L'AVORTAMENT / El Tribunal Constitucional encara té sobre la taula el recurs del PP a la llei de l'avortament vigent, aprovada pel Govern socialista. Fonts jurídiques sostenen que l'alt tribunal evitarà pronunciar-se sobre aquesta polèmica qüestió fins que es conegui el signe del nou Govern que sorgirà de les pròximes eleccions generals, que se celebraran previsiblement a finals d'any.