L'ACCÉS A LA UNIVERSITAT
La catàfora, el banquer dels pobres i Luis Sepúlveda, en la selectivitat
Els estudiants consideren accessibles les preguntes de les dues primeres proves de l'examen
Estudiants i professors consideren accessibles les preguntes de les dues primeres proves de la selectivitat. /
"¿Què és una catàfora?" ha sigut una de les preguntes que han hagut d'afrontar avui els més de 32.000 alumnes matriculats en la prova de Llengua castellana i literatura de la selectivitat a Catalunya. La catàfora és una figura literària que s'utilitza per anticipar part del discurs que encara no s'ha enunciat o esmentat, a la manera de "això és el que passa: que suspendràs".
En línies generals, els alumnes i els nombrosos professors que els han acompanyat fins a les portes de l'examen han qualificat les dues primeres proves d'aquest matí d'"accessibles" o fins i tot "no excessivament difícils". "Està en la línia del que exigeix el temari i del que nosaltres havíem preparat", ha comentat Elisabeth Rosell, responsable de Llengües del col·legi Sagrada Família del barri barceloní de Sant Andreu. "Fins i tot això de catàfora, que haurien de saber què és", ha dit de broma.
En l'examen de Llengua castellana i literatura, en què els joves també han afrontat textos de l'economista i premi Nobel Muhammad Yunus, l'anomenat 'banquer dels pobres', sobre la relació entre els més desafavorits i el capital, i un altre del novel·lista xilè Luis Sepúlveda, sobre una persona amb nanisme, a més de preguntes sobre una obra del poeta Pedro Salinas, de la generació del 27, que havien d'haver llegit prèviament.
En l'examen de català els textos han sigut un fragment de la novel·la de Maria Àngels Anglada 'El violí d'Auschwitz' i un text de 'Novel·les de ciència. La ciència i la tecnologia en la literatura', de Miquel Barceló. A més, respecte a les lectures que s'havien de preparar per a la prova, se'ls ha preguntat per 'El Cafè de la Granota', de Jesús Moncada -opció A-, i per 'El Cafè de la Marina', de Josep Maria de Sagarra -B-, que han hagut de respondre amb un test de 'verdader' o 'fals'
Un total de 32.160 persones realitzen aquest any a Catalunya les proves d'accés a la universitat (PAU), que s'han iniciat aquest dimarts dia 9 i continuaran aquest dimecres, dia 10, i el dijous, dia 11. En el campus de la UAB a Bellaterra, el matí ha transcorregut amb normalitat. "No hem tingut el més mínim contratemps ni cap pregunta que fos motiu de polèmica", ha resumit el professor Joan Sorribes, president del tribunal 319. En total, tenint en compte que cada tribunal comptava amb uns 200 alumnes i que a la UAB s'havien constituït 30 tribunals, a Bellaterra hi han participat uns 6.000 aspirants a universitari, segons ha explicat Sorribes.
La Secretaria d'Universitats ha informat que els 150 tribunals de la selectivitat repartits per tot Catalunya s'han constituït sense problemes. Del total d'alumnes matriculats, 25.907 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest any Batxillerat, 2.329 són de matrícula lliure (procedents de Batxillerat d'altres anys amb o sense PAU) i 3.086 provenen de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.
A aquests 31.322 estudiants se sumen els 838 alumnes procedents de matrícula lliure i que han cursat el Batxillerat anterior a aquest any 2015 i de cicles formatius de grau superior que realitzaran la prova d'aptitud personal per accedir als graus en Educació infantil i primària.
Notícies relacionadesLes proves d'accés a la universitat es divideixen en la fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l'específica, que és voluntària per a tots els estudiants. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: Llengua catalana i literatura; Llengua castellana i literatura; Llengua estrangera i Història o Història de la filosofia. En la fase específica, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat.
Per segon any, 838 alumnes procedents de matrícula lliure, que han cursat el Batxillerat abans de 2015 i de cicles formatius de grau superior, realitzaran la prova d'aptitud personal per accedir als graus d'Educació infantil i primària. Aquesta prova d'aptitud personal consisteix en un examen de Llengua catalana i un altre de Llengua castellana, que es realitzen els dos.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Què passa al teu cos si menges xocolata just després de sopar?
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- VEÏNS DEL SUD Europa repensa la seva estratègia per a un Sahel amb rècords de violència i un inesperat xoc diplomàtic amb Algèria
- La caixa de ressonància Eurovisió: ¿I si arriba a guanyar Israel?
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans