Assaig clínic

Una vacuna contra la malària mostra alta eficàcia en nens

Es podria començar a comercialitzar l'octubre d'aquest any

Una doctora de Metges sense Fronteres atén una nena amb malària.

Una doctora de Metges sense Fronteres atén una nena amb malària. / ROBIN MELDRUM

1
Es llegeix en minuts

La primera vacuna contra la malària que ha arribat a la Fase 3 del seu assaig clínic, coneguda com a RTS,S/AS01, resulta eficaç en nens i es podria començar a comercialitzar l'octubre d'aquest any, segons un estudi publicat aquest divendres per la revista britànica 'The Lancet'.

L'informe revela que l'eficàcia d'aquesta vacuna contra la malària severa és més alta en els bebès que en els nadons, però que la seva efectivitat al cap d'un temps disminueix lleugerament en els dos grups.

A més, els resultats que publica 'The Lancet' mostren que gràcies a la RTS,S/AS01 es podrien prevenir molts casos de paludisme, especialment a les zones amb alta transmissió.

"A pesar de la disminució de la seva eficàcia amb el pas del temps, els beneficis de la RTS,S/AS01 són indubtables", assenyala Brian Greenwood, de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres.

"El 2013 al voltant de 198 milions de persones es van veure afectades per la malària, per la qual cosa el nivell d'eficàcia d'aquesta vacuna es tradueix en milions de casos de bebès malalts que es podrien evitar", explica Greenwood.

Aquesta nova vacuna ha sigut desenvolupada per al seu ús en països de l'Àfrica subsahariana, on la malaltia mata actualment aproximadament 1.300 nens cada dia.

La tercera fase de l'assaig clínic de la vacuna es va provar en un total de 15.459 bebès, d'entre sis i 12 setmanes de vida i d'entre cinc i 17 mesos, en la seva primera inoculació, en onze zones de set països subsaharians (Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi, Moçambic i Tanzània) amb diferents nivells de transmissió de malària.

"L'Agència Europea del Medicament (EMA) avaluarà la qualitat, seguretat i eficàcia de la vacuna, i, si hi dóna el seu vistiplau, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) podria recomanar l'ús de la RTS,S/AS01 per al mes d'octubre d'aquest any", indica el professor Greenwood.

Notícies relacionades

"En el cas de rebre el vistiplau, aquesta seria la primera vacuna autoritzada per combatre una malaltia parasitària en l'ésser humà", va afegir Greenwood.

S'estima que gairebé 600.000 persones moren cada any a l'Àfrica, la majoria menors de cinc anys, víctimes de la malària, que és produïda pel paràsit Plasmodium falciparum, els vectors del qual són diverses espècies del mosquit del gènere Anopheles.

Temes:

Malària