DECISIÓ DE L'EXECUTIU CATALÀ

La Generalitat veta la visita a un pres en vaga de fam

La Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura volia veure José Antúnez

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La direcció general de Serveis Penitenciaris ha impedit la visita de dos representants de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura a José Antúnez Becerra, un pres en vaga de fam que compleix condemna a la presó de Can Brians II, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). De fet, Antúnez ha complert condemna tota la vida: prop de 40 anys des que, d'adolescent, va començar a delinquir i als 17 va ingressar per primera vegada a la presó Model. Els representants de la coordinadora que anaven a visitar-lo són Iñaki Riveira i Jorge del Cura. La coordinadora va subratllar a més que Riveira, director de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, té vetada la comunicació amb qualsevol persona presa a Catalunya.

ESTAT DE SALUT FRÀGIL / Antúnez, que ja va fer vagues de fam en el passat, en va començar una altra al mes de gener per reclamar la concessió d'un permís que li va ser negat per la seva presumpta perillositat, arran de la seva participació en un motí a la presó de Quatre Camins fa una dècada. La Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura va emetre ahir un comunicat en el qual mostra la seva preocupació per l'estat de salut del reu, de qui sosté que ha empitjorat ostensiblement «durant els últims dies».

El grup va informar dels fets el relator de les Nacions Unides per a qüestions de tortura, Juan Méndez, així com el secretariat del Comitè Europeu contra la Tortura. La coordinadora va presentar protestes davant la direcció general de Serveis Penitenciaris, el Síndic de Greuges i el jutjat de vigilància penitenciària número 4 de Barcelona.

En el seu comunicat, la coordinadora adverteix que la decisió suposa «una represàlia impròpia d'un Estat democràtic i de dret» envers persones que combaten la tortura.

Antúnez compleix actualment una pena de 29 anys de presó i al·lega en la seva defensa no tenir delictes de sang: d'una família humil va passar a una carrera d'atracador de bancs amb llargues pauses entre reixes. Tant ell com la seva advocada insisteixen que compleix els requisits per poder reclamar un permís: ha complert més d'un quart de la pena.

Notícies relacionades

Antúnez segueix pendent de realitzar el programa de tractament, en què s'inclou una teràpia sobre alcoholisme i una altra sobre conductes violentes. El pres es va comprometre a fer-lo el 24 d'agost del 2014, però no se'l va incloure en el programa. Això suposa, segons la seva defensa, endarrerir l'obtenció del permís per causes alienes al pres.

L'última condemna que va rebre va ser per la seva participació en el motí del 2004 a Quatre Camins: 18 anys i vuit mesos de presó.