UN ANY DESPRÉS D'UN ASSASSINAT A GALÍCIA

Una esquela per l'Asunta

Rosario Porto encarrega des de la presó una nota per l'aniversari de la mort de la filla

Porto i Basterra.

Porto i Basterra.

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

«Asunta Young Fang. In memoriam. Sempre t'estimaré. La mare.»

La setmana passada Rosario Porto va abandonar per uns moments la depressió que li impedeix sortir de la seva cel·la de la presó de Teixeiro i va encarregar publicar a El Correo Gallego una esquela coincidint, avui diumenge, amb el primer aniversari de l'assassinat de la seva filla Asunta.

Rosario Porto no va escollir El Correo Gallego a l'atzar. En aquest mateix rotatiu va treballar fa anys de periodista Alfonso Basterra, el seu exmarit, pare d'Asunta, i empresonat i acusat també de l'assassinat de la nena d'11 anys.

Els pares passaran avui l'aniversari del crim de la que era la seva única filla a la presó. Acusats tots dos d'homicidi i pendents del judici, amb tribunal popular, que se celebrarà a la tardor, entre els mesos d'octubre i novembre. Dependrà, en bona part de l'estat de salut de Rosario Porto.

Fa unes quantes setmanes que el lletrat de Rosario, José Luis Gutiérrez Aranguren, adverteix que la seva clienta no para de plorar i que la seva depressió li impedeix preparar la vista. «Està molt malament, el seu estat es va degradant cada vegada més. Veu que s'acosta l'hora del judici i la seva fe en la justícia és nul·la», explica el penalista. La dona segueix tancada a la seva cel·la gairebé tot el dia.

Fins al juliol passat, el matrimoni havia mantingut una estratègia conjunta de defensa en què tots dos miraven de mantenir-se forts i cohesionats davant les acusacions. No obstant, el pacte entre tots dos es va trencar al juliol. Després de nou mesos i mig en silenci, sense col·laborar amb els investigadors i negant-se a practicar cap de les proves que se li sol·licitaven, l'advocada d'Alfonso Basterra, Belén Hospido, va presentar al juliol un escrit de defensa en l'home que es desmarcava de la seva dona, contra la qual la Guàrdia Civil acumula molts més indicis que la situen amb Asunta a la finca de Teo, escenari del crim.

Conxorxats

Segons els investigadors no hi ha caps per lligar en l'acusació contra els pares. Per rocambolesc i increïble que pugui semblar, tant els guàrdies civils com el que ha estat jutge instructor José Antonio Vázquez Taín entenen que els pares, malgrat estar separats, es van conxorxar per assassinar la seva filla. ¿Per què? La pregunta no té una única resposta, però per als investigadors en aquesta macabra acció van coincidir interessos creuats de tots dos. Quan falten poques setmanes perquè s'iniciï el judici s'haurà de veure fins a quin punt Alfonso i Rosario mantenen el distanciament que fins ara han escenificat i si decideixen salvar-se per separat explicant el que podrien haver ocultat aquest últim any.

Notícies relacionades

Algunes fonts asseguren que Basterra està arruïnat i que les minutes de la seva advocada les paga Rosario Porto, fet que hauria forçat el silenci d'aquests mesos. En qualsevol cas, les coses tampoc són fàcils per a Alfonso Basterra. Encara que les càmeres de seguretat situen Asunta amb la seva mare en un cotxe en direcció a la finca de Teo en què va ser lligada de mans i asfixiada, va ser el pare el que durant mesos va comprar Orfidal, el sedant amb què es va drogar la nena abans de l'assassinat i el mateix dia del crim.

La pista forestal en què fa un any va aparèixer el cos d'Asunta s'ha tornat a omplir de flors, peluixos i missatges de record i afecte per a la nena. La seva mare s'hi ha volgut afegir amb una esquela.