èxit amb dues cares

Molt de gel però pocs diners contra l'ELA

AdELA admet que els donatius que ha generat a Espanya la cadena solidària encara són escassos malgat l'èxit de la campanya internacional

Charlie Sheen ironitza sobre la campanya solidària contra l’ELA. / TMZ-YOUTUBE

Charlie Sheen ironitza sobre la campanya solidària contra l’ELA.
George W. Bush també s’ha sumat a la campanya contra l’ELA.

/

2
Es llegeix en minuts

La presidenta de l'Associació Espanyola d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (AdELA), Adriana Guevara, reconeix l'èxit que està tenint a tot el món, i també a Espanya, la cadena solidària de la 'Galleda gelada' per donar visibilitat a la malaltia, ja que està sensibilitzant la societat, encara que assegura que l'organització espanyola no està rebent fons, a penes uns 1.000 euros en tres dies.

La campanya consisteix que una persona es tira una galleda d'aigua gelada, puja el vídeo a les xarxes socials i ha de donar deu euros perquè s'investigui l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), malaltia neurodegenerativa de pronòstic mortal que a Espanya afecta 2.800 persones. A més, desafiarà tres persones a imitar-la. Si elles compleixen el repte donaran deu euros més, i si no ho fan en un termini de 24 hores, la donació inicial augmenta a 100 euros. Un sistema d'aportació solidària piramidal que hauria d'haver incrementat els fons de l'associació de manera exponencial. 

Famosos sense fons

Guevara assenyala que "hi ha persones que s'estan llançant la galleda d'aigua gelada, inclosos els famosos, però que no sabem si estan fent donacions". Admet que van començar fa quatre dies a sumar-se a la campanya nord-americana i que és un temps molt curt per fer avaluacions.

La presidenta afirma que "en alguns canals de televisió estan parlant que sí que existeixen donacions a través d'aquesta iniciativa i a l'associació, que és la que s'encarrega de recollir els fons a Espanya, no li ha arribat res de moment". "Ni tan sols ens demanen el número de compte", lamenta. En canvi, afirma que hi ha famosos que s'han posat en contacte amb ells "amb molta discreció". 

Número de compte

Per això, l'AdELA vol recordar que si algú desitja contribuir i ajudar en la seva lluita contra l'ELA poden fer les seves donacions al següent número de compte: ES09 - 2038 - 1923 - 156200003135. Assumpte: cubo hELAdo. El procés burocràtic perquè el donatiu arribi a l'associació triga uns dies, explica Guevara.

En el cas que l'entitat rebés fons, "els destinaria a ajudar el malalt en el dia a dia, per exemple a través de la millora de l'atenció a domicili de professionals sanitaris als pacients, que és en el que se centra l'AdELA, i no tant a investigació, que és el que proposen des d'altres països", explica. "Com a associació recolzem el malalt".

Notícies relacionades

En aquest sentit, Guevara recorda que "és una patologia econòmicament dura, ja que quan un malalt ingressa o mor els familiars es donen de baixa i a vegades perden els seus llocs de treball".

El repte de Charlie Sheen

L'actor Charlie Sheen se'n va fer ressò fa uns dies amb un vídeo irònic amb la campanya de l'ELA. Sheen, pretenent complir el repte de la galleda d'aigua com moltes celebritats, es banya amb bitllets en una 'performance' tan àcida com oportuna. 10.000 dòlars cauen de l'olla i havien de ser destinats a l'associació. En el vídeo,  Sheen desafia els seus tres elegits perquè facin el mateix. Els seus seleccionats, tots de l'equip de la sèrie 'Dos hombres y medio', són Jon Cryer, Chuck Lorre i Ashton Kutcher.