EPIDÈMIA A L'ÀFRICA

El sacerdot malalt d'Ebola continua ingressat a l'Hospital Carles III en situació estable

Sanitat va descartar portar Miguel Pajares a La Paz per evitar l'alarma entre els més de mil pacients ingressats

Vídeo de l’arribada del religiós espanyol afectat pel virus de l’Ebola, Miguel Pajares, a Madrid  / periodico

Vídeo de l’arribada del religiós espanyol afectat pel virus de l’Ebola, Miguel Pajares, a Madrid 
El religiós Miguel Pajares, el primer espanyol contagiat d’Ebola, i la missionera Juliana Bohi a l’arribar a l’hospital Carles III el 7 d’agost del 2014, on rebran tractament.
Trasllat de Miguel Pajares, malalt d’Ebola, des de la base aèria de Torrejón de Ardoz fins a l’hospital Carles III de Madrid, el 7 d’agost del 2014.
L’avió medicalitzat en què viatja Miguel Pajares, a l’arribar a Torrejón de Ardoz, aquest dijous.
Imatges de l’interior de l’Airbus 310 medicalitzat amb què s’està repatriant Miguel Pajares.

/

4
Es llegeix en minuts

La directora general de Salut Pública de Ministeri de SanitatMercedes Vinuesa, ha garantit aquest dijous que el "risc de contagi" de l'Ebola per als espanyols després de l'arribada procedent de Libèria del sacerdot Miguel Pajares és "absolutament mínim" amb les estrictes mesures que s'han pres per al seu trasllat i atenció. Ha recordat, en aquest sentit, que les vies de transmissió de la malaltia estan limitades al contacte directe amb les secrecions o fluids de l'afectat, cosa que s'ha evitat  completament amb l'aïllament en què ha estat el pacient des que va sortir de Monròvia.

El capellà presenta una "situació clínica estable", segons el primer informe mèdic facilitat després de la seva arribada a l'Hospital Carles III de Madrid, mentre que la religiosa Juliana Bohi, que no està contagiada, es troba en "molt bon estat general".

El religiós, el primer espanyol contagiat d'Ebola, i la missionera Juliana Bohi, que van aterrar a la base de Torrejón de Ardoz aquest matí, han arribat a les 9.30 hores a l'Hospital Carles III. Al principi es va estudiar la possibilitat que ingressessin a la Paz però es va descartar per "l'alarma que podria causar en un hospital de més de mil llits", segons Vinuesa. 

Estable i febril

Pajares, que ha arribat al centre hospitalari "una mica desorientat", està estable i febril, respira espontàniament i no té hemorràgies, un dels principals riscos de contagi, segons l'informe sanitari facilitat aquest dijous per la Conselleria de Sanitat de Madrid en roda de premsa.

Tant a Pajares com a Bohi, que estan aïllats, se'ls estan practicant les proves per confirmar que efectivament el primer està afectat pel virus de l'Ebola i la religiosa no, ja que no presenta símptomes, uns resultats que estaran disponibles aproximadament en tres hores.

El que sí que està confirmat és que la religiosa té febres tifoidees de les quals serà tractada i, si els resultats de l'Ebola tornen a donar negatius, li donarien l'alta de forma immediata, segons la conselleria.

Complex dispositiu

L'avió de l'Exèrcit de l'Aire que els ha repatriat des de Libèria ha arribat a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid), a les 08.10 hores. Dues ambulàncies equipades amb mitjans d'aïllament biològics han traslladat els dos pacients des de Torrejón fins a l'hospital, on han entrat per una porta diferent de l'habitual, mentre un helicòpter de la Policia Nacional sobrevolava la zona.

Les ambulàncies del SUMMA (serveis d'emergències mèdiques de Madrid), els conductors de les quals anaven protegits amb mascaretes, anaven escortades per diversos cotxes i motos de la Policia Nacional conformant una llarga comitiva.

L'entrada a l'hospital s'ha produït per la porta per on s'accedeix als instituts d'Investigació Cardiovascular i Oncològics, cosa que ha agafat desprevinguts el més de mig centenar de periodistes que, des de primera hora de la matinada, feien guàrdia a l'entrada principal.

Certa normalitat

La resta de l'Hospital funciona amb normalitat i des de primera hora del matí s'han anat incorporant als seus llocs els treballadors sanitaris i administratius del centre, mentre diversos camions descarregaven la seva mercaderia a la cafeteria o al servei de bugaderia.

Prop d'una dotzena de pacients als quals no se'ls havia anul·lat la cita han anat a fer-se anàlisis clíniques i, després de ser informats de la situació, han abandonat l'hospital.

El sacerdot ha estat internat a l'edifici del Carles III on s'ha habilitat la sisena planta i, en concret, tres habitacions individuals d'aïllament amb rescloses amb pressió negativa, encara que aquesta pressió no és necessària per a casos d'Ebola, segons la conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid.

El personal de l'hospital i els equips de protecció personal estan a punt des d'ahir per al seu ús.

Els trenta pacients que eren fins ara a les instal·lacions de La Paz-Carles III van ser traslladats ahir a l'edifici de l'hospital de La Paz amb el mateix personal que els atenia.

A l'Hospital Carles III estan activats els protocols marcats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que garanteixen un risc mínim per a l'atenció als pacients amb aquest tipus de malalties infeccioses.

Endarreriments en l'enlairamenrt

L'Airbus A310, equipat amb totes les mesures mèdiques i de seguretat per evitar contagis a la tripulació i el personal mèdic que hi viatja, es va enlairar a les 02.30 hores des de l'aeroport de Monròvia, on havia arribat cap a les 18.30 hores de dimecres des de Madrid.

L'Airbus tenia previst una escala d'una hora i mitja però va haver d'endarrerir-se perquè el missioner i la monja no eren a l'aeroport i es va haver d'anar-los a buscar a l'Hospital San José de Monròvia, segons han explicat fonts del Ministeri de Defensa. A més, es va perdre molt temps a buscar un transport adequat per al seu trasllat fins a l'aeroport en condicions adequades per al malalt.

Aïllat des de divendres passat

Notícies relacionades

Miguel Pajares, toledà i de 75 anys, està aïllat des de divendres passat a l'Hospital San José de Monròvia, a Libèria, amb cinc persones més, després de la mort del seu director, el germà Patrick Nshamdzea, a qui el religiós espanyol va cuidar.

El malalt ja havia declarat, abans de conèixer que estava infectat, el seu desig de ser traslladat a Espanya per rebre una atenció sanitària adequada. "M'agradaria (anar a Espanya) perquè tenim molt mala experiència amb el que ha passat aquí. Aquí estem abandonats i no ens satisfan. Volem anar a Espanya i que ens tractin com a persones, com Déu mana", va comentar llavors el religiós.

Temes:

Ebola