epidèmia a l'àfrica

Obama diu que no hi ha prou informació sobre l'eficàcia del tractament de l'Ebola

Aquesta va ser la resposta del president dels EUA a la pregunta sobre una possible introducció a l'Àfrica del medicament experimental

El president dels Estats Units, Barack Obama, en la roda de premsa final de la cimera de líders dels EUA i Àfrica aquest dijous, a Washington

El president dels Estats Units, Barack Obama, en la roda de premsa final de la cimera de líders dels EUA i Àfrica aquest dijous, a Washington / MOLLY RILEY (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha dit aquest dijous que no hi ha prou informació per decidir si el tractament experimental contra el virus de l'Ebola és eficaç i ha afegit que els esforços s'han de concentrar ara a contenir l'epidèmia.

"Hem de deixar que la ciència ens guiï", ha afirmat en una roda de premsa Obama en resposta a una pregunta sobre si estaria disposat a recolzar que el tractament experimental que s'aplica a dos nord-americans repatriats de l'Àfrica s'apliqués als països del continent afectats per l'epidèmia. "És prematur per mi dir això. No tenim prou dades", ha dit el president, que ha assenyalat que el virus és "controlable" si se segueixen els protocols adequats. Ha lamentat, en aquest sentit, que els països de l'Àfrica Occidental víctimes de l'epidèmia, que ha causat més de 800 morts, no fossin capaços d'aïllar els casos prou ràpidament. "S'ha estès més ràpidament del que havia sigut típic en els brots periòdics anteriors", ha afirmat Obama en referència al pitjor brot d'Ebola des que es va descobrir el virus el 1976.

Ha insistit que els esforços dels EUA se centren en la col·laboració amb altres països europeus i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per controlar l'avanç de la virulenta epidèmia. Ha dit que, un cop que es controlin els brots addicionals de la malaltia, es podran concentrar els esforços a veure si hi ha tractaments que puguin millorar la supervivència d'una malaltia "brutal i molt mortífera".

Els dos nord-americans segueixen millorant

El metge i la missionera nord-americans repatriats després de contraure el virus de l'Ebola a Libèria han seguit millorant avui en un hospital d'Atlanta, on pràcticament són "conillets d'índies" d'un tractament experimental que fins ara no s'havia provat en humans. Des del descobriment del virus de l'Ebola, el 1976, la malaltia ha causat 1.640 morts registrades, 887 de les quals des de començament d'aquest any, segons l'OMS.

Encara que alguns mitjans han qualificat el sèrum com "un secret" i hi ha hagut crítiques pel seu ús només amb dos nord-americans, el desconeixement que hi havia sobre el tractament responia al fet que es trobava en la fase de proves amb animals, dins del procés normal de proves clíniques abans d'autoritzar-se'n l'ús en humans.

De fet, aquest sèrum no és l'únic en desenvolupament: els investigadors de la Universitat Auburn treballen en una molècula, identificada com a WY3161, que ha mostrat la seva capacitat per revertir l'efecte pel qual certs virus bloquegen el sistema d'immunitat.

El metge Kent Brantly i la voluntària Nancy Writebol, els nord-americans contagiats, van rebre dues de les úniques tres dosis enviades a Libèria del sèrum conegut com a Zmapp, produït per la firma biofarmacèutica Mapp, de San Diego (Califòrnia). Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, va indicar que aquesta havia estat la primera vegada que s'havia provat el compost en humans "perquè tot el treball previ s'havia fet amb animals i els resultats havien sigut encoratjadors".

Els Instituts Nacionals de Salut (NIH) i els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) es van saltar els procediments formals per a les proves clíniques i van posar en contacte Mapp amb el grup cristià de beneficència Samaritan's Purse, amb el qual treballen tots dos, per portar a terme la prova.

Notícies relacionades

Zmapp és una combinació de tres anticossos monoclonals "humanitzats", produïts en un grup de plantes en el gènere 'Nicotiana', i que combaten els virus invasors fixant-se en els antígens de les cèl·lules. L'Institut d'Investigació de Malalties Infeccioses de l'Exèrcit, amb seu a Frederick (Maryland), havia fet proves amb Macacus Rhesus infectats amb el virus de l'Ebola i tractats amb la combinació de medicaments.

Segons un informe publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' el 2012, en un experiment, dos dels animals tractats una hora després de la seva exposició al virus van sobreviure, mentre que els animals sense tractament van morir. 

Temes:

Ebola