DADES DEL CONSELL DE COL·LEGIS DE VETERINARIS

Més d'un milió de mascotes

Catalunya té registrats 938.000 gossos, 78.000 gats i gairebé 3.800 fures

Lluna és el nom més usat en gossos, entre els quals també hi ha Obama i Paquirrín

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS
BARCELONA

Obama, Bono, Madonna, Guti  i Paquirrín viuen a Catalunya. Pot ser que estiguin molt a prop de vostè, i fins i tot que algun sigui el seu veí. De fet, podria trobar-se fins a 253 vegades amb qui respon pel nom del líder d'U2, 48 amb el del president dels EUA i 5 amb el del fill de la Pantoja. Sumi fins a arribar a 1.040.000. Aquest és el nombre d'animals de companyia que hi ha censats a Catalunya i aquests són alguns dels pintorescos noms que trien els seus amos per a ells.

La immensa majoria, més de 938.000, són gossos, segons l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC) que gestiona el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, que ahir va presentar el seu primer informe sobre mascotes. En el segon lloc de la classificació, però a una distància bestial, els gats, amb 78.130. Xifra que mereix un perquè, ja que, a diferència dels gossos, molts felins mai trepitgen el carrer i hi ha propietaris que no es preocupen per normalitzar la seva situació. En tercer lloc es troben les fures, amb 3.796 exemplars, de manera que adquireixen categoria pròpia d'entre el conjunt d'animals exòtics, dels quals en consten 2.590, com els guacamais, les tortugues i les boes de Madagascar.

Xifres del 2013 que són possibles per l'obligatorietat d'anar a un veterinari per implantar un microxip a l'animal que permeti identificar-lo. A ell i als seus propietaris. El recurs resulta molt valuós perquè les mascotes tiren d'instint i desapareixen de l'hàbitat domèstic.

RETROBAMENTS / La mesura contribueix a reduir l'angoixa dels amos per retrobar-se amb la bèstia, en cas de pèrdua. La demora s'eleva a més d'una setmana si la mascota no porta implantat el xip. L'AIAC ajuda a trobar més de 5.000 animals extraviats a l'any, dels quals el 63% de mitjana tornen sans i estalvis a casa seva. Un avantatge al qual ja s'han acollit un total de 105 ajuntaments catalans, que tenen accés a la base de dades veterinària, que d'aquesta manera han pogut reduir els dies i el cost (en el 90%) de les estades en gosseres.

La base de dades ha permès detectar, des de l'inici de la crisi, un estancament o disminució de totes les espècies, a excepció dels gats. El que es manté bastant invariable és la predilecció de les races els últims anys, que en el cas dels gossos està encapçalada pels mestissos (més de 98.000 registres des del 2010), els yorkshire terriers (19.000), els pastors alemanys (13.500) i els buldogs francesos (10.500). En el cas dels gats, des del 2010 guanya per golejada la raça europea i europea comuna, amb més de 31.000 animals inscrits, seguida de la mestissa (3.061).

Notícies relacionades

També impera la tradició en la tendència dels noms, en què Lluna o Luna es mantenen com l'opció preferida, tant per a gossos (22.695 casos) com per a fèlids (1.277). El segueixen en la classificació de gossos Kira, Nina i Laika. Les alternatives amb més adeptes en el cas dels gats són Nina, Lola i Kitty. També hi ha qui decideix per a les seves mascotes noms que, sens dubte, faran girar el cap a més d'un pel carrer. Des dels habituals apel·latius d'animals de ficció, com Nala (5.421 gossos i 360 gats), Simba, Milú o Garfield, fins a celebritats i personatges històrics, com Messi, Shakira, Bisbal, Elvis i Franco.

Una vegada consagrat el cens, el repte pendent de l'AIAC és proporcionar als veterinaris un nou servei de seguiment i control de vacunes. L'objectiu se centra especialment a tenir supervisades les vacunacions que es fan contra la ràbia i la leishmaniosi. Des de l'AIAC destaquen que, tot i que a Catalunya no és obligatori vacunar la mascota contra la ràbia, «la globalització i l'entrada d'animals procedents d'altres països» fa recomanable l'administració d'aquesta vacuna.