innovació a l'hospital barceloní

El Clínic inaugura un laboratori automatitzat pioner a Europa

La gran cadena de muntatge analitza 5.000 mostres diàries sense intervenció humana

El nou sistema millora la rapidesa i la seguretat del procés de diagnòstic

Instal·lacions del Core de l’Hospital Clínic de Barcelona. En primer terme, els tubs amb mostres abans de ser col·locats a la cadena d’anàlisi.

Instal·lacions del Core de l’Hospital Clínic de Barcelona. En primer terme, els tubs amb mostres abans de ser col·locats a la cadena d’anàlisi. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

L'Hospital Clínic de Barcelona, en col·labo-ració amb l'empresa Siemens, ha posat en marxa un nou laboratori d'anàlisi que és capaç de gestionar de forma automàtica més de 5.000 mostres diàries. Això el converteix en el més eficient i àgil d'Europa. Guardant les distàncies, es tracta d'una llarga cadena de muntatge que rep els tubs de laboratori -per exemple, els procedents de les extraccions sanguínies- i efectua les anàlisis després de llegir el codi de barres de les etiquetes -on estan consignades les sol·licituds dels metges-. «No només és més ràpid, sinó també més segur. No hi ha lloc per a errors», va destacar ahir Josep Lluís Bedini, cap operatiu de la nova instal·lació, anomenada Core.

El Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) de l'Hospital Clínic va inaugurar el 2001 un centre d'anàlisi automatitzada que ja va ser pioner en el seu moment, però ara es produeix un nou salt tecnològic, destaquen els seus promotors. «De fet

-va afirmar Bedini-, hem rebut en aquests anys més de 450 visites de laboratoris de tot el món que estaven interessats a veure el nostre funcionament».

Al Core, que ja funciona a ple rendiment, es realitzaran totes les anàlisis químiques habituals de l'hospital i només es reservaran per al treball manual les anàlisis moleculars que siguin més personalitzades. Áurea Mira, directora del CDB, explica a més a més que el nou laboratori té una capacitat que pot triplicar la seva activitat diària i no descarta poder acollir encàrrecs d'altres centres hospitalaris.

BENVINGUTS A LA MÀQUINA / La mà humana es limita ara a rebre els tubs amb les mostres i carregar-los a la fase inicial de la cadena. Després, és el mateix Core el que els centrifuga, els treu el tap, els porta als analitzadors (i en consigna els resultats), els torna a tapar i, finalment, els porta a uns frigorífics amb capacitat per a 18.000 tubs. Allà es mantindran conservades les mostres durant cinc dies abans de ser destruïdes amb total seguretat. Els dies de conservació són clau perquè permeten tornar a analitzar automàticament una mostra «sense punxar una altra vegada el pacient», va destacar Bedini. Seria el cas d'haver de realitzar una prova diagnòstica que no havia estat sol·licitada prèviament.

Per a mostres urgents, com una anàlisi de sang d'un accidentat greu, el Core també disposa d'unes dreceres que els donen prioritat i proveeix els resultats de les anàlisis gairebé immediatament. «El Clínic és el primer hospital d'Europa que ho automatitza tot, fins i tot les urgències», va destacar Rosa García, presidenta de Siemens España, l'empresa fabricant del Core.

Notícies relacionades

La construcció i posada a punt del nou equip, que ha inclòs un trasllat temporal del laboratori anterior, s'ha efectuat sense pertorbar el normal funcionament del CDB o afectar els pacients. La instal·lació ha estat planificada per poder créixer  els pròxims anys amb nous equips i nous mètodes de diagnòstic.

En el mateix acte de presentació, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va celebrar que la sanitat pública catalana pugui incorporar instrumental d'aquest tipus i va destacar que la nova màquina millorarà la feina dels professionals mèdics i el benestar dels malalts sense augmentar-ne el cost econòmic.