Gent corrent

Tere Toca Porraz: "El pare que vaig descobrir a l'obrir la maleta era un altre"

Com la maleta mexicana de Capa, la maleta del seu pare va estar 55 anys tancada. Ella la va obrir.

«El pare que vaig descobrir a lobrir la maleta era un altre»_MEDIA_1

«El pare que vaig descobrir a lobrir la maleta era un altre»_MEDIA_1 / MARTÍ FRADERA

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

Si fos viu, tindria 95 anys i la seva filla continuaria desconeixent qui va ser verdaderament el seu pare. Però Ángel Toca Martínez, nascut a Cabezón de la Sal (Cantàbria) i nacionalitzat mexicà, va morir als 74 anys per fumar com una xemeneia i només llavors Tere es va atrevir  a obrir una maleta en què va descobrir d'on li vénen els gens socialistes.

-¿Podria descriure la maleta?

-És de color cafè clar, com de cartró rígid, amb tanques metàl·liques, i estava lligada amb una corda. A Mèxic vam canviar de casa cinc vegades i aquella maleta tancada anava i venia i sempre acabava en un armari.

-¿No va preguntar mai què hi havia a dins?

-Mai. Un any després de morir el meu pare  vaig dir a la mare: «¿I la maleta?». «Allà, com sempre», va dir. De seguida en vaig parlar als meus cinc germans: «Escolteu, ¿us interessa la maleta?». La seva resposta: «¡Estàs boja!».

-Ja era seva. 

-La vaig posar sobre la taula baixa de la sala, on sempre s'asseia el meu pare, i la vaig obrir. Feia olor de vell. Tot estava molt ben ordenat i ficat en sobres: les fotos per una banda, les cartes per l'altra; no hi havia papers escampats.

-¿Què hi va trobar exactament?

-Fotos de germans del meu pare que ningú coneixia, cartes del front i del camp de concentració, el seu carnet del PSOE i uns versos dedicats a uns ulls verds que no eren els de la meva mare i que vaig decidir guardar.

-¿El seu pare no els va parlar de la guerra?

-¡Mai! Als 17 anys va marxar al front, va estar a la batalla de l'Ebre i al camp de concentració de Saint-Cyprien. Mentre agonitzava, un dia va dir que havia somiat amb la guerra però que d'això «no se n'ha de parlar».

-¿Com era el pare que va descobrir?

-Va ser dels últims a retirar-se de Cabezón de la Sal davant l'avanç franquista. Va fugir a França i va tornar a entrar a Espanya per Catalunya. Sempre ens va parlar molt bé de Catalunya i tots els germans estem registrats a Barcelona, on viuen algunes cosines meves. En una de les cartes explica que es va entrevistar amb Rojo. Al principi no hi vaig donar importància però després hi vaig caure: «¡¿Rojo?! ¿El general Rojo? [el carismàtic cap de l'estat major republicà]».

-¿Sempre anava amb la maleta a sobre?

-Mai se'n va separar. Amb la derrota, va acabar al camp de Saint-Cyprien. Escriu que dormien en sots a la sorra i que es protegia del vent amb la maleta. Finalment va aconseguir embarcar-se amb el seu germà cap a Mèxic i durant tres anys va estar guardant les camises planxades i tota la seva roba en aquella maleta. Es pensava que en qualsevol moment tornaria a Espanya.

-¿Com era el pare que vostè va conèixer?

-Molt auster, però alegre i presumit. Jugava, saltava i ens portava a la fira. Ens tenia com pollets guardats a casa.

-¿Era actiu políticament?

-Ho era al principi, però després jo li recriminava: «Tu ja t'has acomodat». Es veu que els gens socialistes me'ls va passar només a mi perquè vaig viure 20 anys a Cuba.

-¿Per què vol reconstruir la seva vida?

-Perquè el pare que vaig descobrir a l'obrir la maleta no era el meu pare, era un altre: el polític, el que va lluitar a la guerra civil espanyola, que va guardar coses que mai ens va ensenyar. Tenia curiositat per saber d'on dimonis veníem en realitat.

Notícies relacionades

-¿Què en farà amb el material que ha recopilat en aquests 11 anys de recerca?

-Tinc diverses llibretes amb les notes dels meus viatges als llocs on ell va anar, de les meves converses amb els seus amics i coneguts, de la recerca del meu avi... a més de tots els llibres i diaris que he llegit com una boja. Amb tot això vull escriure una novel·la basada en la vida del meu pare. A veure si així la família el descobreix.