LA DIVERSITAT DELS CÀNIDS
La prehistòria dels gossos
Totes les races actuals procedeixen de llops domesticats fa uns 25.000 anys a Europa

Pastor alemany 8 La domesticació va canviar el caràcter del llop. /
El llop es va convertir en el millor amic de l'home en un complex procés de domesticació que es va iniciar a Europa, i no a l'Àsia, i que van portar a terme pobles nòmades dedicats a la caça i a la recol·lecció en un període extraordinàriament llunyà, fa entre 32.100 i 18.000 anys. Amb posterioritat, acompanyant els humans en els seus desplaçaments, els gossos es van expandir per la resta del món. Això és almenys el que sosté un estudi internacional que ha comparat l'ADN de cànids d'orígens dispars, tant actuals com fòssils, amb l'objectiu de desentranyar l'arbre evolutiu.
Fins ara es pensava que els primers gossos van sorgir a l'Àsia, probablement al Pròxim Orient o a la Xina, com a conseqüència del procés de sedentarisme que els humans van iniciar fa uns 10.000 anys amb el descobriment de l'agricultura. Els llops s'haurien acostat als pobles atrets per l'olor -per exemple, del menjar abandonat a les escombraries- fins que es van acostumar al contacte visual. Segons la nova hipòtesi, el menjar també hauria estat el reclam, però els llops haurien seguit els clans nòmades en els seus desplaçaments. En qualsevol cas, tot té molt d'especulació: «No sabem qui, si l'home o si el llop, hi hauria guanyat més amb la interacció», comenta per e-mail Jennifer Leonard, investigadora del CSIC a l'Estació Biològica de Doñana i coautora del treball.
Llops, gossos, coiots
Notícies relacionadesL'estudi ha analitzat l'ADN mitocondrial de 18 cànids prehistòrics trobats en jaciments d'Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Rússia, els Estats Units i l'Argentina, i l'ha comparat amb gossos de diverses races, amb llops i amb coiots actuals. La investigació, els detalls de la qual s'han publicat a la revista Science, ha estat encapçalada per Olaf Thalman, de la Universitat de Turku (Finlàndia). «Hem vist que els gossos actuals estan estretament emparentats amb els cànids prehistòrics europeus. I aquest parentiu és més gran que el que existeix entre els cànids prehistòrics europeus i els llops asiàtics», explica Leonard. «En qualsevol cas -afegeix la coautora-, segurament aquest va ser un procés que es va repetir en diversos enclavaments d'Europa».
La investigadora del CSIC considera que algunes de les característiques que associem amb els gossos i no amb els llops devien sorgir poc després de la domesticació, com la mansuetud i el pelatge més clar, però altres és probable que siguin molt més recents, com el pelatge menys abundant o la capacitat per al pasturatge. I pel que fa a les enormes diferències que hi ha entre gossos actuals, Leonard afirma que això és resultat de millores genètiques impulsades pels humans, més que de diferències en els seus ancestres els llops: «Tots els gossos estan més estretament relacionats entre si que qualsevol amb els llops actuals».
- Pronòstic delicat Operat d’urgència el ferit greu per l’atropellament de Cornellà
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick, sobre la rua multitudinària: «Em vaig quedar impressionat. Va ser increïble»
- SETGE SOBRE GAZA Vent en contra per a Israel: crítiques i aïllament de Trump a Macron passant per la premsa anglosaxona
- Protecció de la infància Els pederastes de la xarxa del Raval sabien que la víctima tenia 13 anys
- Quan falten dos anys per a les municipals Els alcaldes de Junts que endureixen les condicions del padró: «Hem declarat la guerra als okupes»
- EL GIRO D’ITÀLIA Ayuso torna a desafiar Roglic i li retalla un altre segon
- Fórmula 1 Alonso i Sainz il·lusionen a Imola a l’entrar entre els sis primers
- TEMPORADA CITYZEN EN BLANC El Crystal Palace guanya la FA Cup i deixa el City amb les mans buides
- DUEL AL PIZJUÁN El Reial Madrid converteix Dean Huijsein en el defensa més car de la seva història
- Tensió a Cornellà La conductora de l’atropellament múltiple, en llibertat