MESURES CONTRA LES MANCANCES ALIMENTÀRIES CAUSADES PER LA CRISI

Pa amb formatge

Primer berenar del curs a l'Associació Educativa Integral del Raval Un entrepà, una taronja i un got de llet per a cada menor, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona

Bocata 8 Els nens que van a l’Associació Educativa Integral del Raval berenen, en el seu primer dia del curs al centre obert, ahir.

Bocata 8 Els nens que van a l’Associació Educativa Integral del Raval berenen, en el seu primer dia del curs al centre obert, ahir. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST
BARCELONA

Primer dia del curs pel que fa al funcionament de l'Associació Educativa Integral del Raval. Els nens, que hi van des de la sortida de l'escola fins a les vuit del vespre, topen amb les càmeres, que han anat a veure com es mengen el primer dels berenars que, fins al mes de juny, seran subvencionats per l'Ajuntament de Barcelona. A la sala, menors de l'anomenat grup infantil, de 4 a 12 anys, entren i s'asseuen a les taules, ja parades. En una altra taula, el menjar: entrepans de formatge, taronges tallades a grills i llet sencera, que es va servint en vasos.

Com que els nens no acaben d'entendre què passa avui, Erika Ruiz, coordinadora del projecte infantil, els ho explica a la seva manera mentre ells l'escolten disciplinats i curiosos: «El Govern [sic] ha fet una llei perquè cap nen es quedi sense berenar». I els demana que mengin bé, que sortiran a la tele. Potser són les paraules de l'Erika les que motiven el Suffian, de 9 anys, que d'entrada es mirava l'entrepà amb una reticència evident: «No m'agrada el formatge». Comença a rosegar el pa, separat del formatge. Però al final es menja l'entrepà i no sembla que li desagradi del tot.

Al seu costat, dos nens una mica més petits. Un, l'Aiman, diu que no oblidem el seu nom, que es diu  Achraf. Però l'altre, l'Achraf de debò, adverteix de l'entremaliadura del seu amic.

El berenar es dóna en aquest centre a una part dels menors que assisteixen a l'associació. La resta estan en un altre centre obert, també al Raval. El director, Ignasi Sagalés, explica que ara poden oferir una cosa que abans només donaven de tant en tant: «En el millor moment donàvem pa dos dies i fruita dos dies més». A l'associació, relata la seva coordinadora tècnica, Carla Pérez, hi treballen 10 professionals que compten amb la col·laboració de voluntaris i estudiants en pràctiques d'Educació Social i Integració Social.

Sagalés parla amb preocupació de les beques de menjador, imprescindibles per a tanta gent en dificultats. A Barcelona hi ha temps fins divendres que ve per presentar sol·licituds. A la capital catalana, per cert, es preveu que el pagament de les beques arribi a l'octubre, de manera que durant el primer mes és el col·legi el que haurà d'avançar els diners. El Consorci d'Educació de Barcelona ho justifica amb un argument de pes: si les adjudicacions es fan ara es computa la renda del 2012, però si es fan al juliol, com passa en alguns consells comarcals, es té en compte la renda del 2011. És de sentit comú pensar que tal com estan les coses serà més baixa la renda més recent, i per tant més necessitada la persona. L'any passat, a Catalunya es van atorgar 36.000 beques de menjador, 15.500 de les quals a Barcelona.

Notícies relacionades

El segon pas

El berenar, en definitiva, suposa un pas endavant però ni de bon tros és l'únic necessari. Sagalés està entossudit a fer el segon pas endavant, el que acabi procurant un dinar a una quinzena d'adolescents en situació de necessitat que es quedin sense la citada beca. L'associació necessita una mica més de 5.000 euros per garantir que el servei estigui obert durant tot el curs acadèmic.