Els estudiants tancats abandonen el rectorat de la UAB

El grup ha desistit de la protesta quan el rector ha amenaçat de demanar ajuda als Mossos

2
Es llegeix en minuts
MARIA JESÚS IBÁÑEZ / EUROPA PRESS / Barcelona

Els estudiants que ocupaven des de feia un mes el rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han  abandonat la tancada aquest migdia, després que el rector, Ferran Sancho, amenacés de demanar ajuda als Mossos d'Esquadra.

La situació amb els estudiants tancats s'havia crispat molt aquesta última setmana, perquè, a més d'impedir el normal funcionament del treball, havien portat barricades amb mobiliari i cadenes a altres punts del centre.

Una part dels empleats de la universitat que fa la seva feina en aquest edifici havia estat traslladat a dependències situades a la plaça Cívica perquè pogués continuar treballant.

La UAB ha xifrat en mig milió d'euros els danys materials i l'afectació laboral que ha suposat l'ocupació del rectorat durant els 30 últims dies, segons dades provisionals.

El gerent en funcions, Joan Melción, ha precisat que van mantenir una reunió amb els Mossos d'Esquadra per abordar el conflicte estudiantil, que aquest dimecres havia arribat a la màxima tensió al bloquejar els accessos a l'edifici amb barricades i evitar l'entrada dels més de 500 empleats.

Mig milió d'euros en danys

La UAB va demanar aquest dimecres la intervenció de la policia catalana perquè portés a terme un "desallotjament pacífic" a través de la mediació, motiu pel qual diversos agents han treballat sobre el terreny i han dialogat també amb representants dels universitaris de la Coordinadora d'Assemblees de Facultat (CAF), que han protagonitzat l'acció. Es va procedir a contactar amb els Mossos "davant el deteriorament i el fet de posar en perill la seguretat i els béns del centre", ha detallat Melción, que ha incidit que el perjudici econòmic podria ser encara més gran, ja que desconeixen l'abast dels danys dins del rectorat perquè encara no han pogut accedir a l'edifici, que segueix blindat per cadires, taules i cadenes, entre altres objectes.

La paralització de l'activitat del rectorat també ha perjudicat alguns procediments acadèmics, de recerca i de gestió econòmica, cosa que suposarà un "sobreesforç d'activitat" i hores extres als empleats, que durant el bloqueig han hagut de treballar en altres instal·lacions del centre, dins del pla de contingència activat per la universitat.

Notícies relacionades

Melción ha dit que suposen que el desallotjament ha tingut a veure amb la mediació de la policia catalana, si bé els estudiants han explicat que ho han fet com a "acte de responsabilitat" per no perjudicar estudiants ni treballadors.

Els estudiants continuaran les mobilitzacions per altres vies, ja que consideren que el diàleg amb la UAB està "esgotat" i l'ocupació no ha funcionat per pressionar el centre, ha explicat la portaveu del CAF, Laura Gené. L'objectiu de les protestes és l'execució de diverses mocions aprovades pel Claustre i el posicionament públic del rector contra les retallades i la política universitària del Govern català, que ha incrementat un 66% el preu de la matrícula --en funció de la renda--, entre altres.