RELLEU GENERACIONAL

L’envelliment dels metges d’Urgències pot portar al tancament de serveis en només cinc anys: «Seria un caos»

«El repte més urgent és posar en marxa la formació MIR a Urgències i Emergències com més aviat millor, amb un nombre adequat de places», remarquen els especialistes

L’envelliment dels metges d’Urgències pot portar al tancament de serveis en només cinc anys: «Seria un caos»

EUROPA PRESS - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Nieves Salinas

Periodista de Sanitat

ver +

La Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES) ha advertit aquest dimarts que els serveis d’Urgències podrien col·lapsar el 2029 si no es garanteix el relleu generacional i la formació especialitzada via MIR. Així ho ha expressat Tato Vázquez, recentment reelegit president de SEMES, que assenyala que «si no es garanteix el recanvi generacional, en cinc anys podríem veure serveis d’urgències tancats per falta de professionals. Seria un caos per al sistema sanitari».

La societat al·ludeix al recent ‘Informe d’oferta de necessitats de metges especialistes 2023-2035’ del Ministeri de Sanitat: Urgències i Emergències serà l’especialitat mèdica més deficitària i envellida del país en la pròxima dècada. A més, comptarà amb un 10 % menys de professionals cada any fins al 2035. D’altra banda, el 2029, el 40 % dels urgenciòlegs tindran entre 50 i 65 anys i serà l’única especialitat mèdica sense reemplaçament i sense rejoveniment.

Places MIR

Davant aquesta situació, el president de SEMES assenyala que «el repte més urgent és posar en marxa la formació MIR a Urgències i Emergències al més aviat possible, amb un nomobre adequat de places: «L’objectiu és que, el 2026, s’iniciï la primera promoció de residents perquè, a partir del 2027, hi hagi un nombre suficient de nous metges formant-se específicament a Urgències i Emergències. Només així podrà afrontar-se el futur».

A més, incideix que no es tracta d’una qüestió laboral: Hi ha una qüestió de sostenibilitat del sistema. Si no formem nous metges ara, d’aquí a uns anys no n’hi haurà prou per cobrir les necessitats bàsiques d’atenció sanitària a Urgències».

28 milions d’urgències

La saturació actual del sistema, amb 28 milions d’urgències hospitalàries i 8 milions d’extrahospitalàries a l’any, sumada a l’escassetat de professionals, podria desembocar «en un col·lapse estructural». El 2029 no hi ha prou personal a urgències, «els serveis d’urgències es veuran obligats a reduir-ne l’operativitat o fins i tot tancar, fet que compromet greument l’atenció sanitària a tot Espanya», afegeix.

«No vull ni pensar què passaria si haguéssim de tancar serveis perquè no tenim professionals que puguin cobrir aquestes places. Crec que seria un absolut caos per al sistema sanitari. D’aquí ve la importància que garantim aquest recanvi generacional i aquest rejoveniment dels professionals al més aviat possible», diu el doctor Tato Vázquez.

Les infermeres

 

Notícies relacionades

Finalment, el president de SEMES recorda que és necessari avançar també en l’especialització d’Infermeria a Urgències i Emergències. Considera que «és un bon moment per plantejar aquesta especialitat i agrupar-les en unitats docents multiprofessionals amb els metges».

També advoca per la millora de la formació dels tècnics d’emergències sanitàries, les funcions dels quals són clau en més del 80 % de les atencions extrahospitalàries: «la seva formació està regulada partint d’un cicle mitjà, però considerem, per igualar-nos a Europa, que ha de passar-se a un cicle superior».